kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Grip mönüsünde brokoli, havuç ve yeşil biber olsun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Grip ve soğuk algınlığı kapıda! Korunmak için mutfağa girmek gerekiyor. Sonbahar ve kış mönüsünü yaparken gribe karşı en iyi savaşan yiyeceklerden yararlanılmasını tavsiye eden Diyetisyen Dilara Koçak "Turfandadan kaçın" diyor..
Diyetisyen Dilara Koçak soğuk algınlığı ve gribe karşı bünyemizi güçlendirmek için mönümüzde hangi besinlerin olması gerektiğini anlattı.

Kış aylarında nasıl beslenmek gerekir?
Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak da görev yapan A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekli. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Bu aylarda turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydonoz, roka, tere ve bol miktarda meyve tüketin. Sonbahar mevsiminde de tıpkı kışın olduğu gibi, çay ve kahve içmek yerine bitki çayları, özellikle de C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki salata da bu vitaminleri sağlar. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi yenmeden hemen önce hazırlanmalı. Sonbaharda yenen balık da içerdiği yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

MUTLU EDEN YEMEKLER

Stres düzeyi sonbaharda artıyor ve bu da yorgunluğa davetiye çıkarıyor. Kendimizi daha mutlu hissedeceğimiz gıdalar hangileri?
Bu gibi dönemlerde, şeker ve kafein tüketmek size kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe verir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Bol miktarda balık ve Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler ile ceviz, keten tohumu ve semiz otunu bolca tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda vitamin ve mineral desteği almanız, depresyon ve yorgunlukla savaşta size yardımcı olabilir. B ve C vitaminleri ile folik asit, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Beslenme planınızı oluştururken vitamin ve minerallerin bol miktarda bulunduğu yiyeceklere daha fazla yer ayırmalı, gerekiyorsa ek besin desteği olarak yararlanmalısınız.