kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hoşyar Zebari

Irak PKK'ya rest çekti: Kuzey Irak'ı terk edin

Duygu GÜVENÇ - Bülent AYDEMİR / ANKARA
TBMM'nin tezkereyi oyladığı sırada Türkiye-ABD ve Irak tekrar masaya oturdu. Bağdat'ta gerçekleşen gizli görüşmenin ardından Irak Dışişleri Bakanı Zebari, PKK'ya "Irak'ı terk et" dedi..
Tezkerenin Meclis'te kabul edildiği saatlerde Irak'ın başkenti Bağdat'ta kritik bir toplantı yapıldığı ortaya çıktı. Ankara'ya gelmesi beklenen Irak Terörle Mücadele Temsilcisi Şirvan El Vaili ile Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile önceki gün Irak'ta güvenli alan olan Yeşil Bölge'de bir araya geldi. Kanbay'ın "Siz adım atmazsanız, biz atmakta kararlıyız" restinin ardından dün Irak'ın Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, PKK'ya "Irak topraklarını terk etmesi" çağrısı yaptı. Hükümetinin, TBMM'de tezkerenin kabul edilmesinden "rahatsız olduğunu" belirten Zebari ise Reuters'a verdiği röportajında şunları söyledi: "PKK Irak hükümetinin ya da bölgesel Kürt hükümetinin onayıyla bu topraklarda bulunmuyor. Irak hükümeti onlardan ve diğer askeri gruplardan mümkün olan en kısa sürede topraklarımızdan gitmesini istedi..." Türkiye'nin PKK'ya karşı büyük bir operasyon başlatmasını beklemediğini, bunun K. Irak'taki şüpheli terör örgütü mevzilerine hava akınları şeklinde olabileceğini savundu.

YEŞİL BÖLGE'DE BULUŞMA
TBMM'nin tezkereyi oyladığı sıralarda, Türkiye'nin Büyükelçisi Kanbay, ABD'nin Büyükelçisi Crocker ve Irak'ın temsilcisi Şirvan el Vaili ile Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bir araya geldi. Kanbay, "Siz adım atmazsanız biz adım atmakta kararlıyız" diyerek şu mesajları verdi:

* Türkiye, Bağdat ve Washington ile görüşerek her türlü yolu 2003'ten bu yana denemiştir.

* Bir sonuç alınamamıştır.

* Irak'tan ve ABD'den beklentimiz PKK'ya karşı ortak operasyon. Bu olmuyorsa Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı vardır.

* Bunun için hava operasyonunu ABD de yapabilir. PKK'lıların yerleri belli koordinatları biz de veririz.

* Biz de sınırda operasyonu yapabiliriz. Görüşmede, bir sıcak takibin her an yaşanabileceği belirtildi. Türkiye, kısa sürede bazı PKK'lıların iade edilmesi beklentisi içinde. Öte yandan dün olağanüstü toplanan Kuzey Irak'taki Siyasi Partiler Konseyi'nin, olası operasyonla ilgili Türkiye'ye heyet gönderme kararı aldığı açıklandı. IKDP lideri Mesut Barzani'ye ait 'Peyammer' adlı sitede, ismi açıklanmayan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre heyet önümüzdeki hafta Türkiye'de olacak.