kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İthal hamsiye gözaltı

Yeni Haber
Dış Ticaret Müsteşarlığı, yerli balıkçıyı korumak amacıyla, ucuz hamsi ithalatını kısıtlama getirdi.

Tonu 800 doların altındaki taze ve soğutulmuş ve 900 doların altındaki dondurulmuş hamsi balığı ithalatı için gözetim uygulaması başlatıldı. Söz konusu birim fiyatların altındaki ithalat, ancak İthalat Genel Müdürlüğü'nün izniyle gerçekleştirilebilecek. Alınan izin ise 6 ay süreyle geçerli olacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın "İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, CIF bazında tonu 800 doların altındaki taze ve soğutulmuş hamsi balığı ile 900 doların altındaki dondurulmuş hamsi balığının ithali, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden gözetim belgesi alma koşuluna bağlandı. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak ve gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenecek.

Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 kilo veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat ise CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaf tutulacak.

Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun şekilde doldurulması ve istenilen belgelerle birlikte İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekecek.

İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde ek bilgi ve belgeler de isteyebilecek. Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmeyecek.

GÖZETİM BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ 6 AY

Gözetim belgesinin geçerlilik süresi 6 ay olacak. Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5'ten daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek.

Gözetim belgesi üçüncü kişilere devredilemeyecek. Gözetim belgesi kapsamı eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 iş günü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilecek.

Bu Tebliğ yayımını takip eden 15 inci gün yürürlüğe girecek.

ANKA