kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, NTV'de İpek Cem'in sorularını yanıtladı.

Annan: Tanrı benden avantajlı, tek çalışıyor

Kofi Annan BM'den yakındı: "Tanrı'nın önemli bir avantajı var: tek başına çalışması. Güvenlik Konseyi olmadan, Genel Kurul olmadan ve hepsinin ötesinde boş bir tuval üzerinde..."..
Nobel Barış Ödülü sahibi de olan eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan (69) dün akşam NTV'de Dünyayı Yönetenler programının konuğuydu. Ganalı olan Kofi Annan İpek Cem'in sorularını yanıtladı ve BM'de hedeflenen reformların tamamlanabilmesinin aynı zamanda BM'nin Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılmasıyla bağlantılı olduğunu anlatırken kendisinin BM'de başlattığı reform sürecinin altıncı ayında eleştirildiğini hatırlattı. Annan "Şimdiki Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavroy'un "Sayın Genel Sekreter, neden şikâyet ediyorsunuz? Tanrı'nın dünyayı yaratmak için sahip olduğundan daha fazla vaktiniz varmış" eleştirisine şöyle yanıt verdim: "Haklısınız. Fakat benimle kıyasladığında Tanrı'nın önemli bir avantajı var: tek başına çalışması. Güvenlik Konseyi olmadan, Genel Kurul olmadan ve boş bir tuval üzerinde..." "BM Güvenlik Konseyi'nde ne gibi değişiklikler yapılmalı?" sorusu üzerine Annan şöyle devam etti: "Üye devletler konusunda daha önce de teklifte bulundum. Yani Güvenlik Konseyi üyeliğini artırmak gerekiyor. Sayı olarak. 15 üyemiz var ve bu 25 yapılabilir. On ülke daha konseye dahil edilebilir ve bunun anlamı altı tane daimi üye demektir"

ORTADOĞU ENDİŞESİ
Annan, ABD'nin BM onayı olmaksızın Irak'a operasyon başlatmasının BM'ye güveni azalttığını söylenmesine üzerine "ABD dış politikasında kendi inanç çıkarları doğrultusunda girişimlerde bulunuyor ve BM bu durumda kendi pozisyonunu koruyamıyor" diye konuştu. Kofi Annan, "Çok endişeliyim. Sadece Irak değil, Ortadoğu konusunda çok endişeliyim. Irak'taki savaşı bastırarak sonuçlandırmazsak, bölgeye yayıldığı takdirde çok tehlikeli boyutlar alabilir. Ve bilindiği gibi, İran'la olan anlaşmazlıkta da oldukça saldırgan ve tehditkâr bir dil kullanılıyor. Umarım kimse şiddet kullanmayı düşünmüyordur" diye konuştu. İpek Cem'in Annan Planı'nı hatırlatarak "Kıbrıs meselesinin ihmal edildiğini düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine de Annan, şunları söyledi: "Bunun referandum esnasında çözümlenmesini görmeyi tercih ederdim. Çözümlenememiş olması bir başarısızlıktı ve bölünmüş Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılması meseleyi daha karmaşık bir hale getirdi" Annan, yeni girişimlerini anlatırken İsviçre hükümetiyle birlikte küresel insani projeler üzerinde çalıştığını, temel insani yardım konularını tartışmak üzere bir platform kurmakta olduklarını bildirdi ve röportajı Türkçe teşekkür ederek tamamladı.