kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Dilaralar ölmesin' kararı

Yeni Haber
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, emsal bir karara imza attı. Kurul, inşaat bölgelerinde gerekli ikaz levhalarını koymayan ve gerekli tedbirleri almayan müteahhitlerin 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme' suçundan mahkum edilmeleri gerektiğine karar verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ağzı açık bırakılan rögara düşerek ölen 5 yaşındaki Dilara Dumrul gibi çocukların ölmemesi için emsal bir karara imza attı.

Spor tesislerinin tamir ve tadilat işini alan müteahhit, ikaz levhaları asmadığı için basketbol potasına asılan Serkan Kaymak'ın ölümüne neden oldu. Mahkeme, sanık hakkında 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçunu işlediği gerekçesiyle mahkumiyet kararı verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beraat verilmesi gerektiği yönündeki kararına mahkeme direnince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, Dilara gibi çocukların ölmemesi için sanıkların mahkumiyetine karar verilmesine hükmetti.

Osmangazi Üniversitesi'nin Açık Spor tesisleri içinde bulunan basketbol sahasının tamir ve tadilat işini alan sanık Erol İnanlı, gereken inşaat tedbirlerini almadığı ve ayak demirleri çürüyen basketbol potasının tamirini yaparken ikaz levhaları ve yazılarını asmadığı, bu sahaya girip demir ayağı çürük ve kısmen eğik durumda olan pota çemberine asılan Serkan Kaymak'ın yere yıkılan demir potasının altında kalarak ölmesine sebep verdiği iddiasıyla tutuklandı. Eskişehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan İnanlı, mütahit sanık İnanlı'nın potaların bulunduğu sahaya girmeyi ve potaya asılmayı önleyecek tedbirleri almadığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. Bozma gerekçesinde şöyle denildi: "Dosya kapsamına uygun düşmeyen bilirkişi raporuna itibarla yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi isabetsizliğinden oyçokluğuyla bozulmasına karar verilmiştir."
Yerel Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, dairenin kararının bozulmasına hükmetti.

(ANKA)