kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kato, Gabar ve Cudi dağlarındaki operasyonları tüm hızıyla sürüyor.

Operasyona 40 bin asker katılıyor

Zülfikar Ali Aydın / Gabar
Tezkere Meclis'ten geçerken, bölgedeki operasyonlar 40 bin askerle sürüyor. Kato Dağı'ndaki bir grup teröristle şiddetli çarpışmalar yaşanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Operasyona 40 bin asker katılıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri Cudi, Gabar ve Kato dağlarındaki operasyonları tüm hızıyla sürüyor. Şırnak, Hakkaâri ve Siirt üçgeninde 40 bin askerin operasyonlara katıldığı belirtildi. Dün gün boyu Şırnak 23'üncü Tümen Komutanlığı'na bağlı birlikler operasyon bölgelerine helikopterlerle sevk edildi. Şırnak'a bağlı Beytüşşebap ilçesinde ise Kato Dağı'nda yuvalanan PKK'lılara karşı düzenlenen operasyonlara, bölgedeki bin korucu da aralıklarla katılıyor.

ŞIRNAK MERKEZ
Operasyonlara Kobra ve Sikorsky tipi helikopterler destek veriyor. Güneydoğu'nun Irak ile olan toplam 340 kilometrelik sınırının 120 kilometresi Şırnak'ta. Bu nedenle bölgenin en kritik noktası Şırnak. Türkiye Irak sınırı ise bin 500 metrelik sıradağlardan oluşuyor. Kuzey Irak'dan Türkiye'ye girişte PKK'nın kullandığı bu dağlar ise son dönemde terör olaylarının artmasıyla Türk askeri birlikleri tarafından kıskaca alınmış durumda. Çoğunluğu Siirt-Şırnak, Hakkâri ve çevresindeki Gabar, Tanin, Cudi ve Küpeli dağlarında bulunan stratejik Besta, Cehennem Deresi gibi noktalarda bulunan 500'ü aşkın PKK'lıya karşı askeri birlikler amansız bir mücadele yürütüyor. Güneydoğu'daki operasyonların merkezi durumundaki Şırnak'ın tarihi İpek Yolu üzerindeki ticaret merkezi Cizre'de ise "geçmişe dönüş" korkusu yaşanıyor. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya sunduğu dosyada ürkütücü rakamlarla tersine dönen rüzgârı şöyle anlatıyor: "Bölgesel hükümet kontrolündeki petrol ticaretine izin verilmediği için 15 bin tanker devre dışı kaldı. 8 milyar dolarlık ticaret hacmi 2006'da 2 milyar 85 milyon dolara düştü. 2005'te 563 bin kamyon nakliye yapılırken, 2006'da 303 bin, 2007 Ağustos ayında 187 bin kamyon Irak'a girdi." Bu arada Iraklı Kürtlerle yakın ilişkileri olan eski milletvekillerinden Şerafettin Elçi, terör belasından kurtulmak için artık Barzani ve Talabani'nin de PKK'ya karşı Türkiye'nin yanında yer alması gerektiğini söyledi.