kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gerekirse tampon bölge oluşturulacak

İLİŞKİLİ HABERLER
Gerekirse tampon bölge oluşturulacak
Tezkere ile dikkatli ve diplomatik bir dille "Hedefimiz yalnızca PKK terör örgütü, işgal niyetimiz yok" mesajları verildi. İşte tezkeredeki diplomatik cümlelerin kodları: Tezkere, 2003'te TSK'nın Kuzey Irak'a girmesi için 6 aylığına verilen yetkinin aksine geniş kapsamlı tutuldu. 1 yıl süreli yetkiyle askere, Kandil Dağı'ndaki PKK kamplarına operasyon düzenlemenin yanı sıra gerekirse tampon bölge oluşturma imkânı tanıyabilecek.

PEŞMERGE VE ABD GÜÇLERİ:
20 Mart 2003 tezkeresinde, "TSK unsurları mecbur kalmadıkça Irak silahlı kuvvetleriyle bir çatışmaya girmeyecek" denilmişti. Yeni tezkerede ise herhangi bir kısıtlamaya gidilmedi. "Bölgede karşımıza çıkabilecek silahlı unsurlarla ilgili tüm riskleri hesaba katıyoruz" kararlılığı gösterildi. Diplomatik çabalardan ve uyarılardan sonuç alınamadığı belirtilerek Talabani, Barzani ve ABD'ye "Bize askeri tedbirler dışında başka çare bırakmadınız" mesajı verildi.

MÜCAVIR ALAN:
Tezkerede, harekât bölgesi için açık sınır çizilmedi. Özellikle, "PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alan" gibi esnek ifade kullanıldı. Böylece "Kandil'i vurduğumuzda PKK'lıların kaçmasını önleyin, yoksa kaçtıkları yere kadar gideriz" denildi. Tezkerede, BM şartının meşru müdafaayı düzenleyen hükümlerine atıfta bulunmak yerine, "uluslararası hukuk" tanımlamasına yer verilerek ikili anlaşma ve protokollerden kaynaklanan geniş hukuk zemininde haklılık aranacağına dikkat çekildi.

İŞGAL NİYETİMİZ YOK:
2003'te "Irak'ın etnik temelde parçalanmasına yol açacak siyasi oluşumlar" denilirken, bu kez amacın sadece "PKK terör örgütü ve Türkiye'ye yönelik terörist saldırıları önlemek" olduğu belirtildi.