kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Şok indirimde baltayı taşa vurma ihtimali ne?

Büyük resim için tıklayın
Türkiye'de yabancıların portföy yatırımları ilk kez 100 milyar doları aştı. Ağustos ayındaki 8.5 milyar dolarlık azalmayı eylülde 12 milyar dolarlık artış izledi. Bu artışın 2.5 milyar doları bonoya yapılan yeni yatırımdan, 9.6 milyar doları da büyük ölçüde hisse senetlerinin değer artışı ile 541 milyon dolarlık net hisse alımlarından kaynaklandı.
Bu nedenle döviz kuru eylül ayında 2001 krizinden bu yana en düşük düzeyine geriledi. Faizin Türkiye'de gereksiz yere yüksek tutulduğu tartışmaları da alevlendi.
Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanarak faiz kararı verecek. Faizi düşürecek veya aynı bırakacak. Artırma ihtimali bir seçenek olarak masada bulunmuyor. Düşürecek de, bunun oranı ne olacak? Bu kararıyla Merkez Bankası yukarıda yer alan yabancıların portföy yatırımlarını azaltıp, çoğaltabilecek. Piyasaların üzerinde daha çok birleştiği indirim oranı yüzde 0.50. Yani geçen ay yaptığı indirimin bir basamak üstü. Bu bir orta yol olarak ortaya çıkıyor. Ama bu durumda faiz yüzde 17.25 yerine 16.75 olacak. Oysa hazine kağıtları yüzde 16 civarında zaten işlem görüyor. Böyle bir davranış yeni faiz indirim beklentilerini canlı tutacak ve Türkiye'ye daha çok sermaye girişini teşvik edecek. Daha çok sermaye aynı zamanda daha çok döviz demek ve bu da kuru aşağı bastırıcı sonuçlar doğurabilir.
Bunun karşısında ortaya atılan ikinci görüş ise Merkez Bankası'nın birkaç puanı bulan şok bir faiz indirimine gitmesi. Bu görüşün öncülüğünü ihracatçılar yapıyor. Buna göre, yüksek faizin sonucunda ülkeye gereğinden fazla döviz girişi ve kur düşüşü önlenmiş olacak.
Ancak 3-4 puana varan indirimin bir anda yapılmasının önünde riskler de yok değil. Finansal piyasalar özellikle yabancıların etkisinde bayram sonrasına tedirgin başladılar. Bonoda satışlar daha ağır bastı, bunun kur üzerinde de artırıcı etkisi görüldü. Borsada belli bir dalgalanma yaşandı. Halbuki dış piyasalardaki gelişmeler pozitif yöndeydi. Buna karşılık Türkiye'nin negatif gelişmeler yaşamasında Irak'a askeri operasyon ihtimali etkili oluyor. Bu nedenle Irak'a operasyon ihtamali arttıkça, hatta fiili gerçekleşmeler oldukça, piyasalara etkisi de artabilir. Bu durumda Merkez Bankası'nın şok faiz indiriminde baltayı taşa vurma ihtimali de vardır.

- Sonuç"Bir tahilsizlik, her zaman sırtında bir diğer talihsizlik getirir." Hollanda Atasözü