kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Göklerin yeni efendisi A380 Singapur'da siftah yaptı

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
850 kişilik yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus'un iki katlı devi A380, düzenlenen törenle uçağın ilk sahibi Singapur Havayolları'na teslim edildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Göklerin yeni efendisi A380 Singapur'da siftah yaptı
Avrupa, havacılıkta Amerika'nın bir adım daha önüne geçerek, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus 380'in (A380) ilk teslimatını dün yaptı. Airbus'ın merkezi olarak bilinen Fransa'nın Toulouse kentinde yapılan teslimat töreniyle Singapur Havayolları da dünyanın en büyük yolcu uçağını kullanacak ilk havayolu oldu. Singapur Havayolları A380 ile havada yeni bir dönem başlatarak first classın da ötesine geçen suitlerle hizmet verecek. A 380 tek sınıf konfigürasyonlu haliyle yaklaşık 850 yolcu taşıma kapasitesine sahip, ancak Singapur Havayolları, uçağı kendi konseptine göre tasarlayarak 12 suit, 60 business ve 399 ekonomi sınıfı olmak üzere üç sınıfta toplam 471 yolcu kapasiteli hale getirdi. A380 ilk yolculu seferini ise 25 Ekim'de Singapur-Sydney arasında yapacak.

BOEING'İN ÖNÜNE GEÇTİ
Dünyanın önde gelen havacılık otoritelerinden yaklaşık 500 kişinin davet edildiği teslimat töreninde Singapur Havayolları CEO'su Choon Seng, Airbus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Thomas Enders ve A 380'nin motorlarını geliştiren Rolls- Royce CEO'su Sir John Rose da hazır bulundu. Airbus planlanan tarihten tam 18 ay gecikmeli olarak gerçekleşen teslimatla, rakibi Amerikalı Boeing'in efsane uçağı 747'nin sahip olduğu dünyanın en büyük yolcu uçağı olma unvanını da resmen almış oldu. Son 5 yıldır rakibi Boeing'in uçak siparişleriyle önüne geçen Airbus, dünyanın en büyük yolcu uçağı programı olarak bilinen A380 projesiyle kötü bir dönem geçirdi. Uçağın üretim aşamasında yaşanan problemlerden dolayı teslimatlarda gecikmeler yaşanması yüzünden arka arkaya 3 Airbus CEO'su görevini bırakmak zorunda kaldı. Özellikle 2006 yılı şirketin tarihindeki en kötü dönemi olarak kayıtlara geçerken, Airbus ilk defa bir seneyi işletme zararıyla kapattı. Şirket önümüzdeki yılarda gerçekleştireceği teslimatlarla bu kötü dönemi geride bırakmayı planlıyor.

YAKIT TÜKETİMİ DÜŞÜK
Uzmanlar tarafından 21. yüzyılın bayrak taşıyıcı uçağı olarak nitelendirilen A380'in kabin bölümleri lüks ve konfor içeriyor. Uçağın iki katlı daha temiz, daha yeşil, daha sessiz ve daha akıllı özellikleriyle hava taşımacılığında standartları yeniden belirleyeceği ifade ediliyor. A380 yolcu başına verimlilikte de iddialı olduğu belirtilerek yolcu başına 100 km'de sadece 3 litre yakıt tükettiği ifade ediliyor.
Haberin fotoğrafları