kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan'ın en zor testi

Yeni Haber
Sınır ötesi harekatına ilişkin tezkerenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ciddi bir sorun yarattığı öne sürüldü.

Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan için "Recep Tayyip Erdoğan, kariyerinin en zor dış politika testi ile karşı karşıya" yorumunu yaptı.

İngiliz gazetesi, Vincent Boland imzalı haberinde Türk Hükümeti'nin tezkereyi TBMM'ye sunduğunu belirterek Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi yönünde bir adım daha atıldığını kaydetti.

Gazete, "Bu adım, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, kariyerinin en zor dış politika testi ile karşı karşıya getirdi" diye yazdı.

Erdoğan'ın, son dönemde gerçekleştirilen terörist saldırılara verilecek yanıtını değerlendirirken ABD ile ilişkilerin tamamen kopmasını önleme gereğini göz önünde tutması gerektiğini kaydeden gazete, "Sayın Erdoğan'ın ikilemini, hükümet ile TSK arasındaki güvensizlik hissiyatı daha da karmaşıklaştırıyor" ifadesini kullandı.

Generallerin teröristlerle ile mücadelede, Kuzey Irak'a girebilme olanağı başta olmak üzere, daha da "hareket özgürlüğünü" talep ettiklerini kaydeden gazete, ABD'nin ise, sınır ötesi operasyona karşı geldiğine dikkat çekti.

PKK'nın saldırılarının yoğunlaşmasına ek olarak ABD'deki Ermeni tasarısının onaylanmasının Türk milletvekilleri ve kamuoyundaki ABD karşıtı hissiyatını körüklediğini belirtti.

Financial Times, büyük çaplı bir Türk-Kürt ihtilafını alevlendirmeden "askeri şahinler"in teskin edilmesi gereğinin Erdoğan için en büyük medya okumanın olduğunu belirtirken de Erdoğan'ın aynı zamanda Türk kamuoyunu da yatıştırması zaruretine de işaret etti.

"TÜRK-ABD İLİŞKİLERİ 2003'TEN BERİ EN KÖTÜ NOKTADA"

Bunların da Türkiye-ABD ilişkilerinde onarılmaz bir çatlak yaratmadan yapılması gerektiğini vurgulayan gazete, Türkiye-ABD ilişkilerinin, Türkiye'nin Irak işgalinden topraklarından yapılmasını reddettiği 2003 yılından beri o kadar olumsuz bir noktada hiç olmadığı yorumunu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın, silaha başvurmaya hevesli birinin olmadığını kaydeden gazete, Erdoğan'ın geçmişte PKK'yı yenmenin askeri önlemlerden çok fazla gerektireceğini söylediğini anımsattı.

(ANKA)