kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa değişikliği kabul edildi

ANKA
Yeni Haber
Meclis'te MHP ve DTP'nin desteğiyle CHP'nin karşı çıkışına rağmen "11. Cumhurbaşkanı" ile ilgili tartışmalara son verecek Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. AKP'nin teklifi 367'nin üzerinde oyla kabul edildiği için, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandığı takdirde, doğrudan yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün inceleme için önünde 4 günlük süresi var.

Yüksek Seçim Kurulu farklı bir karar almazsa, 21 Ekim'de yapılması beklenen referandum, geçici 18 ve 19. maddeler olmadan gerçekleştirilecek. Buna göre "11. Cumhurbaşkanının" halk tarafından seçilmesine ilişkin hükümler referandum kapsamından çıkmış olacak.

Cumhurbaşkanı Gül'e bu teklifi incelemesi için sadece 4 günlük bir süre kalıyor. Bu süre içerisinde Gül yasayı onayladığı taktirde, rekor inceleme ve onaylama sürecini de gerçekleştirmiş olacak.

21 EKİM'DE NELER OYLANACAK

Değişikliklerden sonra 21 Ekim'de yapılacak referandumda ise 12. Cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesi, milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılması ve Meclis karar yeter sayısının üye tam sayısının dörtte birinden bir fazla (184) olması, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla inmesi ve iki kez seçilmesine ilişkin hükümler halkın onayına sunulacak.