kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Erdoğan ve bakanlar, Başbakanlık Binası’na gelişinde yağmurdan korunmak için şemsiye açtılar. Bakanlar Kurulu öncesi Çevik Kuvvet polisleriyle Başbakanlık etrafında önlem alındı.

Tezkere Meclis'e gitti Irak'a son uyarı yapıldı

Bülent AYDEMİR ANKARA
Süresi 1 yılla sınırlanan sınır ötesi harekât tezkeresi Meclis'te. Açıklamada hedefin PKK olduğu özellikle belirtildi. Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yi Ankara'ya çağırdı..
Hükümet, Kuzey Irak'a operasyonun ilk adımı olan tezkereyi Meclis'e gönderdi. Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Irak'ın PKK teröristlerin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara" sınır ötesi harekât için, Meclis'ten 1 yıl süreyle yetki istendi. Genel Kurul'da yarın görüşülmesi beklenen tezkere Meclis'ten çıkmadan önce son diplomatik atağı başlatan hükümet, Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık El Haşimi'yi, "acil" kodlu olarak Ankara'ya davet etti. Başbakan Erdoğan, Haşimi'yi almak üzere ATA uçağını gönderdi. Iraklı konuk saat 06.30'da İstanbul'da olacak. Haşimi Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşecek. Hükümet, diplomatik yollarla Washington'a ilettiği şu uyarıları Haşimi'ye de tekrarlayacak:

* Terör örgütü PKK'nın elebaşlarını teslim edin.

* PKK'nın K.Irak ve Bağdat bürolarını kapatın.

* PKK'ya mali destek verdikleri belirtilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin üst düzey makamlarını tespit edin.

* Örgütün hesaplarını bloke edin.

* PKK'nın elinde bulunan Amerikan silahlarının örgüte nasıl verildiği ortaya çıkarın.

* Kuzey Irak'ta PKK'yı finanse eden şirketlerin faaliyetleri durdurulsun.

MALİKİ: ACİL GÖRÜŞECEĞİZ
Irak ile temaslarda ilk yanıt ise Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den geldi. Maliki bir açıklama yaparak "Türk hükümetindeki üst düzey yetkililerle, sorunları görüşmek ve çözmek için acil olarak bir araya gelmek üzere hazırlıklarımızı tamamladık" dedi. Kaynaklar, bir orta yol bulunamazsa operasyon için kasım sonunda düğmeye basılacağına işaret ediyor. Bu zamanlamada 2-3 Kasım'da Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı, "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı" ve Başbakan Erdoğan'ın 6 Kasım'da ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşmeden alacağı sonucun etkili olacağı belirtildi. Bakanlar Kurulu toplantısında, savunma hakkına vurgu yapılarak gerekenler yapılırsa operasyona gerek kalmayacağı belirtildi.