kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Tüzmen'e, Bağdat'a git önerisi

"Önce milli menfaat! Sonra işadamlığı gelir!" Bu sözün sahibi 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini yakaladığımız Irak'la ilgili kurulan TürkIrak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy. Aksoy önce, "Ülkem" diyor. Olası bir Kuzey Irak operasyonunun iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bu çerçevede TürkIrak İş Konseyi üyeleri 24 Ekim'de Dış Ticaret'ten sorumlu bakan Kürşad Tüzmen'i ziyaret edecek.
Tüzmen'i, ikinci defa bakan olduğu için kutlayacaklar. Arkasından da, "Bağdat'ı ziyaret edin!" önerisi getirip, "Olası bir operasyonu 28 milyon nüfuslu Irak'ın geneline yansıtmayın" diyecekler.
Malum, Türkiye "Bağdat" merkezli bir Irak politikası izliyor.
Üstelik 2003'ten bu yana bakanlar düzeyinde Irak ziyareti yapmamış! Özellikle Kuzey Irak'ı PKK meselesi gibi, Kuzey Irak'ı da Irak'ın tamamı gibi algılayıp sorunu kartopu gibi büyüttü. Irak, Ortadoğu'yu yeni paylaşımda üstlenilecek rolden başka bir şey değil ki!
O yüzden Kuzey Irak tezkeresinin Meclis'ten geçmesi değil, ekonomik ve siyasi anlamda nasıl yürütüleceği önemli!..
Hepimiz biliyoruz ki, tezkere siyasi bir karar. Eğer tezkere, Irak ile Türkiye'yi birbirine yakınlaştıracaksa çok iyi!.. Ayrılıkları derinleştirecekse çok kötü.!
Tartışalım.
Türk işadamları, Kuzey Irak'ta başta müteahhitlik ve ticaret olmak üzere pek çok işe el atarak 1 milyar dolarlık işi bitirdiler. 250 milyon dolar civarındaki işin tamamlanması gerekiyor. Artık Kartet de Kuzey Irak'a elektrik satmayacak. Ama Irak'ın zaten Türkiye'nin elektriğine ihtiyacı yok. Çünkü 2008'de fuel oille çalışan 1100 megawatt'lık iki santral devreye giriyor.