kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merkez Bankası gecelik faizi 0.50 puan indirdi

AA
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçen ayki çeyrek puanlık indirimin ardından, bu ay da kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 ile 0,75 puan düşürdü.

Buna göre, gecelik borçlanma faizi yüzde 17,25'den yüzde 16,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22,25'den yüzde 21,50'ye çekildi.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başcı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantıda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının 0,50-0,75 puan düşürülmesine karar verildi.

Buna göre:

-Gecelik faiz oranları: Borçlanma faiz oranı yüzde 17,25'den yüzde 16,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 22,25'den yüzde 21,50'ye indi.Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25'den yüzde 12,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 25,25'den yüzde 24,50'ye çekildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 21,25'den yüzde 20,50'ye indirildi.

KURUL AÇIKLAMASI

Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin verilerin, Temmuz Enflasyon Raporunda ortaya koyulan görünümle uyumlu olduğu vurgulandı.

Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısının azaldığı, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin ise sürdüğü kaydedilen açıklamada, hizmetler sektöründeki enflasyonun da olumlu seyrini devam ettirdiği ifade edildi.

Açıklamada, enerji ve gıda fiyatları ile yönetilen, yönlendirilen fiyatlara ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği de belirtildi.

Kurulun, uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlediğine işaret edilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

''Geçen ayki toplantıda faiz indirim sürecinin erkene alınmasının orta ve uzun vadeli faizlerin belirgin şekilde düşmesine yol açtığı ve yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklanabilecek aşağı yönlü riskleri azalttığı kaydedilmiştir.

Bu doğrultuda Kurul, kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine bu toplantıda da devam edilmesine karar vermiştir. Bu karardan sonra da kısa vadeli faizlerin seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Kurul, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu mevcut duruş çerçevesinde enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur.


Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir.''

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağının önemle vurgulanması gerektiğine de işaret edildi.

Kurulun YTL faizlerindeki düşme eğilimini dikkate alarak, gecelik vadedeki faizlerin potansiyel oynaklık aralığının daraltılması amacıyla borç alma ile borç verme faiz oranları arasındaki farkın, kademeli bir şekilde azaltılmasını gerekli gördüğü bildirildi.

Bu doğrultuda, borç alma faizlerinin 50 puan, borç verme faizlerinin ise 75 puan indirildiği kaydedildi. Borç verme faizlerindeki bu ilave indirimin teknik bir ayarlama olduğuna da dikkat çekildi.

GEÇEN AY ÇEYREK PUAN İNDİRİLMİŞTİ

Para Politikası Kurulu, 20 Temmuz 2006 tarihli toplantısında faiz oranlarını 0,25 puan artırmıştı. Kurul, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve bu yılın 16 Ocak, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 13 Haziran, 12 Temmuz ve 14 Ağustos olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranları değiştirmemişti.

Geçen ay ise 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarında 0,25 puanlık indirime gidilmişti.