kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Orgeneral Saygun'dan tezkere yorumu

Yeni Haber
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, "tezkere"nin geçmesi halinde TSK'nın ne yapacağına ilişkin bir soru üzerine "Mevsime bakılır, başka şeylere bakılır, ihtiyaç nedir ona bakılır. Ama şimdi hemen bir şey söylemek tabii ki mümkün değil" yanıtını verdi.

"Sınır ötesi operasyonun yararı" tartışmalarına ilişkin olarak da "Böyle bir görev verilirse, biz ne yaparız, ona bakarız" diyen Saygun, "Soykırım Tasarısı"nın geçmesi halinde hangi önlemlerin alınabileceği sorusuna karşılık "hükümet işi" dedi.

İspanya'nın ulusal günü dolayısıyla İspanyol Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlenen resepsiyona katılan Orgeneral Saygun, gazetecilerin soruları üzerine tezkere ve "Ermeni tasarısı" konularını değerlendirdi.

"SINIR ÖTESİ İLE İLGİLİ SÖYLENECEK SÖYLENDİ"

Orgeneral Saygun, sınır ötesi operasyonu da içeren tezkere ile ilgili bir soruyu yanıtlarken "Tutumumuz belli. Sınır ötesi ile ilgili söylenecek söylendi" ifadesini kullandı.

Irak'taki terörist faaliyetlerinin engellenmesi konusunda BM Güvenlik Konseyi kararlarının olduğuna işaret eden Saygun, ABD Savunma ve Dışişleri Bakan Yardımcıları Eric Edelman ve Dan Fried ile yapılan görüşmelere değinirken de Edelman'ın Bağdat'a aslında Ankara'nın bir mesajını iletmek için değil, başka bir amaçla gittiğini söyledi.

İki bakan yardımcısına esas mesajı Dışişleri'nin verdiğini, kendisinin de güvenlik sorunlarına ilişkin mesajlar verdiğini anlatan Saygun, "Tezkere kabul edildiği anda, hükümetin görev verdiği düşünülürse, mevsim itibariyle TSK operasyona başlar mı?" sorusu üzerine bu konunun inceleneceğini belirterek "Mevsime bakılır, başka şeylere bakılır, ihtiyaç nedir ona bakılır. Ama şimdi hemen bir şey söylemek tabii ki mümkün değil" yanıtını verdi.

Orgeneral Saygun, "Kamuoyunda sınır ötesi konusunda bir bölünmüşlüğün olduğu ve DPT'li milletvekillerinin, 'Cudi arkamızda' dediklerinin" hatırlatılması üzerine "Sadece onlar demiyor, başkaları da diyor" diyerek başka parti mensubu milletvekillerinin de benzer değerlendirmeler yaptığını ima etti ve "Kamuoyu tabii ki tartışır ama böyle bir görev verilirse biz ne yaparız ona bakırız" şeklinde konuştu.

"TASARIYA ÖNLEMLER HÜKÜMET İŞİ"

"Ermeni Soykırımı Tasarısı"nın geçmesi halinde ne gibi önlemlerin alınacağına ilişkin bir soruya "hükümetin işi" yanıtını veren Saygun, diğer bir soru üzerine bu konularda hükümetle görüştüklerini söyledi ancak ayrıntılı bilgi vermedi.Orgeneral Saygun, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarılar konusunun yeni değil, on senelik mesele olduğunu belirterek, Fransa'da da bu yönde karar alındığını anımsattı.Avrupa Adalet Divanı'nın işin siyasi olduğuna dair kararı olmasına karşın Avrupa Parlamentosu'nun da benzer kararlar verdiğini kaydeden Saygun, "Hal böyleyken niye bu konuyu istismar ediyorlar anlamıyorum" diye konuştu.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD'ye yönelik uyarılarının anımsatılması üzerine "Komutanımın ifadeleri" diyerek herhangi bir yorumda bulunmayan Saygun, Fransa'ya uygulanan askeri yaptırımlara ilişkin bir soruyu yanıtlarken bir takım tedbirlerin bulunduğunu söyledi.

(ANKA)