kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Ermeni soykırım yasa tasarısının Genel Kurul’dan geçmemesi için çalışacaklarını söyledi.

Türkiye'nin olası tepkisi ABD'yi endişelendiriyor

Soykırım tasarısının, Komite'den geçmesi ABD'yi telaşlandırdı. Rice: Türk hükümetinin atabileceği bazı adımları minimize etmek için çalışıyoruz..
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen Ermeni Tasarısı'nın Genel Kurul'dan geçmemesi için Türkiye alacağı önlemleri tartışırken, telaşlanan ABD tepkiyi "minimize" etmeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Moskova'da yaptığı temaslar sırasında tasarının Genel Kurul'dan geçmemesi için Amerikan yönetimi olarak çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini açıkladı. Tasarıya Türk hükümetinin verebileceği olası tepkilere ilişkin bir soru üzerine Rice, "Türk hükümetinin atabileceği bazı somut adımları minimize etme üzerinde çalışıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi bölgedeki askerlerimizin hareketlerinin kısıtlanması veya buna benzer şeyler. Ancak bunları engelleyebileceğimizden umutluyum. Çünkü hem biz, hem de Türkiye, stratejik ilişkilerin önemini anlıyor" dedi. Rice, PKK ile mücadelede özel temsilci emekli orgeneral Joseph Ralston'ın, artık bu görevi sürdürmek istemediğini ancak ne zaman ihtiyaç duyulursa yardıma hazır olduğunu bildirdiğini de söyledi. Diplomatik çevreler, ABD'nin özellikle İncirlik'in kapatılmasından endişe ettiğini belirtiyor.

DIŞİŞLERİ ÇALIŞIYOR
Hükümet ve Dışişleri'nin üzerinde çalıştığı ve koz olarak kullanabilecek başlıklar şöyle belirlendi:

* Irak'taki ABD askerlerine giden hava kargolarının yüzde 60'ı İncirlik Üssü'nden yola çıkıyor.

* Koalisyon güçlerinin kullandığı yakıtın yüzde 25'i Habur sınır kapısından geçiyor.

* ABD uçakları İncirlik'te konuşlanıp, bölgede eğitim faaliyetleri yürütüyor.

* Irak operasyonuna katılan 16 gemi, ikmalini Türk limanlarından yapıyor. ABD lojistiğinin sınırlandırılması anlamında başlıklar değerlendirilirken, daha önce Fransa örneğinde yaşandığı gibi TSK'nın ihtiyacı olan silah alımları konusunda da bazı somut adımlar atılarak ABD'nin dışlanması değerlendirilen noktalar arasında.