kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Batı basını Orgeneral Büyükanıt’ın uyarılarını tartışıyor

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Ermeni iddialarını içeren tasarı konusunda ABD'ye yaptığı uyarılar ve sınır ötesi operasyon olasılığı, büyük Batılı gazetelerde yayınlanan başyazı ve köşe yazıları ile haberlerde geniş yer buldu. Gazeteler, "Ankara, büyük olasılıkla ABD'nin çağrılarını görmezlikten gelecek", "Türkiye'nin nereye kadar gideceği belli değil" ve "Türk-Irak sınırı patlamaya hazır" gibi yorumlar yapıldı.

FT: "TÜRKİYE MÜHTEMELEN ABD'NİN ÇAĞRILARINI GÖRMEZDEN GELECEK"

Financial Times gazetesi, başyazısında Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının geçmesi halinde "Türkiye'nin büyük bir olasılıkla ABD'nin çağrılarını görmezden gelerek askerlerini Kuzey Irak'a göndereceği"ni yazdı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı İmparatorluğunca işlenen canavarlıklardan sorumlu olmadığını belirten gazete, buna karşın "Modern Türkiye, tarihle yüzleşmeli" ifadesini kullandı.

WP: "TÜRK GENERALİ ABD İLE BAĞLARI RİSKTE GÖRÜYOR"

Washington Post gazetesi, "Türk generali, ABD ile bağları riskte görüyor" başlığını kullandığı haberde, "TSK Komutanı, Temsilciler Meclisi'nin, ülkesini soykırım ile suçlayan bir tasarıyı onaylanması halinde ABD-Türkiye askeri ilişkilerinin onarılamaz biçimde zarar göreceği uyarısını yaptı" diye yazdı.

GUARDIAN: "TÜRKİYE'NİN NEREYE KADAR GİDEBİLECEĞİ BELLİ DEĞİL"

İngiliz gazetesi The Guardian ise, Orgeneral Büyükanıt'ın sert sözlerine karşın Türkiye'nin Washington'a yönelik tepkilerini ifade ederken nereye kadar gidebileceğinin belli olmadığı yorumunu yaptı. Türkiye'nin Fransa ile askeri ilişkileri askıya aldığını anımsatan gazete ancak Türkiye açısından ABD ile ilişkilerin daha hayati olduğunu yazdı.

WT: "TÜRK-IRAK SINIRI PATLAMAYA HAZIR"

Washington Times da, Kürt teröristlerden kaynaklanan şiddette dramatik artış ve Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının, "Türkiye-Irak sınırında Irak'taki ABD kuvvetlerine yönelik tedarik işlerini tehlikeye sokabilecek, patlamaya hazır, tehlikeli bir durum yarattığı" görüşünü dile getirdi.

NYT: "TASARI TÜRKİYE'DE BÜYÜK HAYALKIRIKLIĞINI YARATTI"

New York Times, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının onaylanmasının Türkiye'de büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtirken Türkiye'deki siyasi analistlerin iki ülke arasında zaten gergin olan ikili ilişkilere "onarılamaz zarar" verildiğini söylediklerini aktardı.

EL PAIS: "ABD'YE RAĞMEN OPERASYON"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "ABD'nin görüşüne rağmen operasyon" başlıklı haberinde "Erdoğan hükümetinin Türkiye'nin yakın müttefiki olan ABD'nin görüşüne karşın PKK'dan kaynaklanan şiddetin halkın arasında yol açtığı rahatsızlığı askeri bir operasyon ile gidermeye kararlı göründüğü" yorumunu yaptı.

(ANKA)