kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mahalle baskısı denen korku aslında yoksulluk

HABER MERKEZİ ELİF KORAP
Son günlerin tartışmasına Çetin Altan yorumu: Bu mahalle dedikleri yoksullar. Onlardan korkuyorlar. Şeriattan korkacaklarına yoksulluğu çözmek gerekir..
Çetin Altan'la sohbet çok zengin oluyor. Siz tek bir soru yöneltiyorsunuz, o da eşsiz dünyasının kapılarını açıveriyor cömertçe. Çetin Altan önümüzdeki 25-30 yılın Türkiye'de itiş kakışla geçeceğini söylüyor. Ve bu öngörülerine kızıp 'Kariyerini Türkiye'ye hakaret etmek üzerine kurduğunu' söyleyenlere de kızıyor... Dün kaldığımız yerden devam ediyoruz...

* Üç temel dürtü: uyumak, karın doyurmak, cinsellik. Bu dürtüler güvence altında mıdır Türkiye'de?
- Hayır, değil. Gecekondular bitti mi? Gecekondu ile beş yıldızlı otel arasındaki uçurum çok önemli. En büyük işkence insanları uykusuz bırakmaktır. Doğanın dürtüleri güvence altına alınmalı. Cinselliğin güvence altında olması gerek.

* "Şeriat Türkiye'ye İran gibi devrimle değil demokrasiyle gelecek" diyenlere siz ne diyeceksiniz? Bu korkuda hiç mi haklılık payı yok?
- 25-30 sene tehlikeli yalnız burası ben söyleyeyim. Ama şeriat açısından değil. Her dakika kışkırtmaya açık burası. Çünkü bir öfke birikimi var Türkiye'de.Varoşlarda otururken adam Nişantaşı'nı da görüyorsa bir öfke birikir içinde. Bu öfkeyi nasıl dışa vurur? Herhangi bir kışkırtmada, maç çıkışında arabalar da yanar, ya da cuma namazı çıkışında üç provokatör gelir... Beş sene her evden bir cenaze çıkarsa Allah korusun, Irak'a dönerse burası herkes her şeye razı olur mu ölmektense? Bu tepki arabanı kırma olarak da gelişir, mahalle kavgasında polisle çatışma da olur. Bunlar ciddiye alınacak konulardır. Çünkü bunları yaşayacak Türkiye. Bir itiş kakış olabilir burada. İki kuşak da ziyan olur. Bu 25-30 sene sürer. Yazık olur çocuklara. Nişantaşı'ndakilerin mahalle baskısı dedikleri korku, yoksul korkusu. Bunlar yoksullardan korkuyorlar. Bu mahalle dedikleri yoksullar. Yoksullar buraya kadar geldiler diye korkuyorlar. Şeriattan korkacaklarına yoksulluğu çözmek gerekir. Yoksul korkusundan kurtulmak için yoksulları zengin etmek gerekir. Onlar niye zengin edilemiyor? Bu olaya ekonomiden bakmak gerek. Yoksa yazık olacak.