kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AİHM’de Türkiye’ye ceza yağdı

Yeni Haber
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) sonuçlanan 10 ayrı davada suçlu bulunarak tazminat ve mahkeme masrafları olmak üzere, toplam 54 bin euroyu ödemeye mahkum oldu.

Yeni Gündem gazetesinin eski Yazıişleri Müdürü Erdal Taş'ın açtığı dört ayrı davada adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini karar veren AİHM, Diyarbakır İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Mahmut Şakar ve yönetim kurulu üyesi Vedat Çetin ile ilgili davada da Türkiye'yi suçlu buldu.

Strasburg'da faaliyet gösteren AİHM, Türk vatandaşlarınca yapılan şikayetler üzerine açılan 10 davayı sonuçlandırdı. Söz konusu davalardan dördü Erdal Taş'ın başvuruları üzerine açılmıştı.

ERDAL TAŞ TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİRDİ

AİHM, yayını durdurulan Yeni Gündem gazetesi eski sorumlu yazı işleri müdürü Erdal Taş, Türkiye'ye karşı açtığı dört ayrı davayı karara bağladı.
Halen İsviçre'de yaşayan Taş, gazetede PKK üyelerince yapılan açıklamaların yayınladığı gerekçesiyle çeşitli kez para cezalarına çarptırılmıştı.

Mahkeme, Taş'a adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek manevi tazminat olarak 2 bin, mahkeme masraflar için de bin 500 euro ödenmesini hükmetti.

DİYARBAKIR İHD DAVASINDA TÜRKİYE SUÇLU BULUNDU

Diyarbakır İnsan Hakları Derneği davasında AİHM, ayrılıkçı propaganda yaptıkları gerekçesiyle yargılanan derneğin eski başkanı Mahmut Şakar ve yönetim kurulu üyesi Vedat Çetin'e haksızlık yapıldığı kanısına vardı.
Türkiye'nin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirten Mahkeme, Şakar ve Çetin'e manevi tazminat olarak biner euro, mahkeme masrafları olarak ise toplam bin 500 euro ödenmesini kararlaştırdı.

DİĞER DAVALAR

AİHM, karara bağladığı diğer davalarda da ifade özgürlüğü, adil yargılanma ile özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğini belirtirken 13 ve 14 yıl süren yargılamaları da insan haklarına aykırı da buldu.

(ANKA)