kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fetiş obje takıntınız varsa cinsel terapi görmelisiniz!

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
Cinsel Tıp Derneği'nin yaptığı bir araştırma, ülkemizdeki 100 kişiden 5'inin fetişist olduğunu gösteriyor. Fetişizmin sapkınlığa dönmesi halinde cinsel terapi görmek gerekiyor..
3 yıllık evliyim ve bir kariyerim var. Benim sorunum ince çoraplı bayanlar gördüğümde onlara uzun uzun bakma ihtiyacı hissetmem. Sizce bu bir rahatsızlık mıdır? Eğer öyleyse nasıl kurtulabilirim? K.K./İstanbul

Fetişizm, bir objeye ya da vücudun bir kısmına karşı duyulan ve yineleyici bir biçimde ortaya çıkan aşırı cinsel ilgidir. En yaygın olarak bilinen türleri ayak, el, boyun, çorap ve ayakkabı fetişizmidir. Ülkemizde Cinsel Tıp Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre; her 100 kişiden 5'inin fetişist olduğu tahmin edilmektedir. Toplumsal etmenler, aile ortamı ve etkilenilen olaylar, kişinin cinsel tercihlerini şekillendirir. Bu nedenle insan doğasının ve değer yargılarının kabul ettiği, cinsel uyarım ve cinsel objeler olabilir.

SAPKINLIK OLUR
Cinsel uyarı ve tatmin aracı olabilen fetişizmin normal cinsel yaşamı etkilememesi durumunda problem yoktur ve herhangi bir bozukluk olmadığı için bir tedavi de söz konusu değildir. Ancak ince çoraplar gibi fetiş objeler, kişinin cinsel uyarılma ve orgazmı için bir zorunluluk oluşturmuşsa ve bir takıntı halini almışsa, bu durum, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin parafililer başlığı altında sınıflandırdığı cinsel obje seçimindeki bir sapkınlıktır.

TEDAVİSİ GEREKEBİLİR
Bu durum, klinik açıdan belirli bir sıkıntıya, toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olursa tedavi gerekebilir. Uzun zamanda ve zor düzelen inatçı bozukluklar olan parafililerin tedavisini, tecrübeli bir cinsel terapist yapmalıdır.

Cinsellikle ilgili sormaya çekindiğiniz soruları bana yazın. İsminizi belirtmenize gerek yok. Ancak yaşadığınız şehri yazarsanız, sorunlarınızı değerlendirmem kolaylaşır. Rumuzlu soruları 'saglikliseks@sabah.com.tr' adresine gönderebilirsiniz. Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe