kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Durmuş Yılmaz

Orta vadede enflasyon hedefin altında kalır diye faizi indirdik'

Merkez Bankası, "erken" bulunan 0.25 puanlık faiz indirimin zamanlamasına yönelik eleştirilere, söz konusu indirim için koşulların oluştuğu yanıtını verdi. Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu'nun 13 Eylül'de yaptığı ve 14 aydan bu yana ilk kez faizin değiştirilmesi kararının çıktığı toplantının özeti yayımlandı. Toplantı özetinde, ekonomiye ilişkin son göstergelerin enflasyonun orta dönemde yüzde 4'lük hedefin altında kalma olasılığına işaret ettiği değerlendirmesiyle, Kurul'un ölçülü faiz indirimi süreci için uygun koşulların oluştuğuna karar verdiği açıklandı. Temmuz Enflasyon Raporu'ndaki ifadelerle uyumlu olarak faiz indirim kararını erkene alarak politika faizlerini 0.25 puan düşürdüğünü açıkladı. Bu nedenle faiz indirim kararının erkene alındığı, bu karardan sonra da para politikasının duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam ettiği vurguladı. Merkez Bankası riskleri ise şöyle sıraladı:

* Parasal sıkılaştırmanın dayanıklı tüketim malları fiyatları üzerindeki güçlü etkisi sürüyor. Buna göre mallarda talebin yavaşlama eğilimine paralel fiyatların da son beş aylık dönemde düzenli olarak gerileme yaşanıyor.

* Gıda fiyatlarına ilişkin riskler sürüyor. İkincil etkiler sınırlı kaldığı sürece para politikasının gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara tepki vermemesi gerekiyor.

* Küresel ekonomideki son gelişmeler hem iç hem dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyebilecek.

* Enflasyon hedeflemesi rejiminde enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskler kadar aşağı yönlü riskler de önemli.