kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'nin faiz indirimi en çok Türk borsasına yaradı

Mahmut SANCAK-Furkan ALP EKONOMİ
ABD Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi Türkiye başta olmak üzere, tüm borsalara ilaç gibi geldi. İMKB-100 dün % 6.7 yükselerek en çok değer kazanan borsa oldu. Kazançta Rusya ve Çin Türkiye'yi izledi..
Önceki gün Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranını beklenmedik şekilde 0.50 puan düşürmesi ile moral kazanan piyasalar ralliye başladı. Dün Asya borsaları başta olmak üzere dünya borsaları adeta zıpladı. En çok değer kazanan borsa ise İMKB-100 Endeksi oldu. Borsa dün yüzde 6.7 yükselerek, 53 bin 884 puana yükseldi. Borsada işlem hacmi dün 3 miyar 285 milyon YTL oldu. Fed'in moral aşısıyla zıplayan endeks 22 Temmuz genel seçimlerinden tek parti hükümetinin çıkmasıyla 55 bin 625 puana kadar yükselerek rekor kırmıştı. Ancak temmuz ve ağustos aylarında piyasaları etkisi altına alan ABD'de mortgage kredilerine ilişkin sorunun likidite krizine dönüşereke Avrupa'ya sıçramasıyla dünya borsalarında sert düşüşler yaşanmış ve İMKB- 100 Endeksi bu dönemde yüzde 15'i aşkın değer kaybıyla en çok zarar gören borsalar arasında yer almıştı. Şimdi Fed'in 0.50 puanlık faiz indirimi ile piyasalarda esen rüzgar tersine döndü ve İstanbul Borsası dün en çok değer kazanan borsa unvanını kazandı. İMKB-100 Endeksi dün yüzde 6.7'lik artışla kayıplarının neredeyse yarısını telafi etti. Fed'in faiz indirimi en çok Türkiye, Rusya, Çin ve Japon borsalarına yaradı.

FUKUİ: BELİRSİZLİKLER ARTTI
Gelişmekte olan ülke borsalara da dün yükselişe geçti. Rusya'nın Interfax Endeksi dün yüzde 4.1, Brezilyalı Bovespa yüzde 2.2 ve Arjantin'in Merval Endeksi ise yüzde 1.9 yükseldi. Fed'in faiz indirimi kararına dün ilk tepkileri ise Asya borsaları verdi. Japonya'nin Nikkei 225 Endeaksi yüzde 3.67, Hong Kong'lu Hang Seng ise 3.98 prim yaptı. Avrupa borsaları da güne yükselişle başladı. Londra Borsası dün yüzde 2.58 değer kazanırken, Paris Borsası yüzde 3.08 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 2.10 yükseldi. Bu arada Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Toshihiko Fukui, global ekonominin durumu üzerindeki belirsizliğin, ABD ekonomik büyümesine yönelik aşağı yönlü risklerle arttığını söyledi. Fukui, "Dünya ekonomisine ilişkin belirsizlik arttı. Hem yurtiçindeki hem yurtdışındaki ekonomik veri ve risklere bakarak uygun bir politika değerlendirmesi yapacağız" dedi. BOJ para politikası toplantısında faiz oranlarını beklendiği gibi yüzde 0.50 seviyesinde değiştirmeden bıraktı.
Haberin fotoğrafları