kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tasarruflu ev aletleri alırsak 457 milyon YTL cepte kalacak

HACER GEMİCİ
Electrolux'ün 22 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki 18 milyon eski ve fazla enerji tüketen ev eşyası değişse 457 milyon YTL tasarruf edilecek. Oysa Türk tüketicisi tasarruflu ürüne duyarlı değil..
Küresel ısınma ile birlikte dünyada az elektrik, az su harcayan ve çevreye minimum karbondioksit emisyonu salan ürünler moda oldu. Tüketici bilincinin artması ile bu pazarın genişlemesi şirketleri mecburen çevreci yapmış durumda. Bünyesinde AEGElectrolux, Electrolux, Zanussi, Frigidaire ve Eureka gibi markaları bulunduran ve geçen yılki cirosu 14.5 milyar dolara ulaşan Electolux Grubu, eski moda ve çok enerji tüketen ev aletlerinin enerji ve su tasarruf yapan ürünlerle değiştirilmesi halinde ortaya çıkacak tasarrufun boyutlarını ortaya koydu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 ülkeyi kapsayan bu araştırmaya göre eğer Türk halkı eski ve çok enerji harcayan ev aletlerini değiştirirse yılda 457 milyon YTL tasarruf sağlayabilecek. İnternet sitesinde 22 Avrupa ülkesinin şehir bazında ve hane bazında sağlayacağı tasarrufları tek tek gösteren Electrolux bu hesaplamayı yaparken Avrupa'da 188 milyon adet 10 yaşın üzerinde eski ev aleti bulunduğundan hareket etmiş. Türkiye için yapılan hesaplamalarda ise toplam 18 milyon adet 10 yaşın üzerinde ev aleti bulunduğu varsayılmış. Buna göre daha az enerji tüketen ev eşyalarının kullanılması durumunda Türkiye'de yılda 24 milyar 293 milyon litre su boşa akmamış, 979 milyon kwh elektrik de fazladan yakılmamış olacak. Bu sırada ülke genelinde elde edilecek tasarrufun boyutları da her bir hane için 299 kilometre araba kullanıldığında ortaya çıkacak olan emisyon miktarına denk geliyor. electrolux. com.tr/ecosavings sitesinde İstanbul, Ankara başta olmak üzere Türkiye genelindeki 30 ilin tek tek sağlayabileceği tasarruf hesaplanıyor. Türkiye dahil tüm Avrupa'nın eskimiş ev aletlerini değiştirmesi durumunda 3 milyar 643 milyon Euro tasarruf sağlanacağı belirtiliyor.

SEYAHATE BİLE BAKIYORUZ
Electrolux Türkiye Genel Müdürü Ziya Öztürk, çevreye duyarlı ürünlerin giderek daha çok talep gördüğünü ifade ederek, "Aslında bizim internet üzerinde yaptığımız bu çalışma çevreye verdiğimiz önemin bir parçası. Kendi içimizde kurduğumuz bir sistemde de eğer yurtdışına bir iş seyahati yapacaksak bunu yazıyoruz. Bilgisayar bize bu sırada karbondioksit emisyonu ne kadar olacak onu bildiriyor ve 'mutlaka gitmeniz gerekli mi' diye soruyor" dedi.