kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar dünyada kaybetti en çok lira güçlendi

RAHİM AK
Lira 6 yıl öncesine dönerek 1.23 YTL ile dolar karşısında dünyanın en fazla değer kazanan parası oldu. Dolar, TL karşısında yüzde 2.38 eridi. Faiz de 0.33 puan düştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dolar dünyada kaybetti en çok lira güçlendi
ABD Merkez Bankası'nın gösterge faizini 50 baz puan indirmesinin ardından açıklanan çekirdek enflasyon verisinin de beklentiye uygun olmasıyla dün öğleden sonra yabancı bankaların döviz satışı hızlanınca dolar, YTL karşısında Temmuz 2006'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bankalararası piyasada yüzde 2.38 değer yitirerek 1.23 YTL'den kapanan dolar böylece 6 yıl öncesine dönerek 2001 krizi sırasındaki seviyeye gelmiş oldu. Bu düzey ile dün dolar en fazla YTL karşısında eridi. Dolara karşı en fazla değer kazanan ikinci para birimi ise yüzde 1,.1 ile Polonya Zlotisi oldu. Aynı borsalarda olduğu gibi para birimlerinde de YTL'nin en fazla değer kazanması yüksek faiz oranına bağlanıyor. Dolar 2001 krizi sonrası Irak Savaşı sırasında en yüksek 1.76 YTL'ye kadar çıkmıştı. Ardından 2006 Mayıs'ta yaşanan küresel ekonomik dalgalanma ile 1.71 YTl olan dolar, son olarak ABAABD'deki mortgage sorunları ile başlayan global dalgalanmada 16 Ağustos'ta 1.41 YTL'yi görmüştü.

DEĞER KAYBI SÜREBİLİR
Son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok olumsuz etkilenen ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken uzmanlar sürecin tersine dönmesiyle Türkiye'nin bu işten en fazla yarar sağlayacak ülke olacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar bu nedenle özellikle yabancı yatırımcıların satışıyla dövizin gerilediğine işret ediyorlar. İş Portföy Yöneticisi Tevfik Eraslan, doların tüm para birimleri karşısında değer kaybettiğine dikkat çerekek "Eğer ABD'de faiz indirimleri devam edecekse doların bütün para birimlerine ve YTL'ye karşı karşı değer kaybı sürebilir" dedi.