kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hisarcıklıoğlu Sullivan

TOBB, Ortadoğu'da nitelikli sanayi bölgesi yapmak istiyor

TOBB Başkanı, ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sullivan'dan sanayi bölgelerine QIZ statüsü verilmesini istediklerini söyledi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dan Sullivan'dan çeşitli ülkelere kuracakları sanayi bölgelerine ABD'ye gümrüksüz veya indirimli gümrüklü ihracak imkanı sağlayan Qualified Insdustrial Zone (Nitelikli Sanayi Bölgesi) statüsü verilmesini istediklerini söyledi. Şikago ve Washington'ı kapsayan ABD ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, temasları kapsamında Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dan Sullivan, Dışişleri Bakanlığı Ticaret ve İş İlişkileri Özel Temsilcisi Frank Marmoud ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ayrıca ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Albright ve Dünya Bankası eski Başkanı Paul Wolfowitz ile de biraraya geldiklerini bildirdi

ABD İLE ORTAK ÇALIŞMA
Sullivan ile görüşmede TOBB'un, çeşitli ülkelerde sanayi bölgeleri kurabileceğini ve ABD yönetiminin bu bölgelere Nitelikli Sanayi QIZ benzeri bir statü vermesini beklediklerini söylediğini kaydetti. TOBB Başkaı Hisarcıklıoğlu, "Sullivan, konuyu değerlendireceklerini ifade etti. Basra'da da bir sanayi bölgesi inşa edilmesi İngiltere Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretinden sonra gündeme alındı" dedi. Hisarcıklıoğlu, görüşmede ABD'nin, Türk iş adamlarının bölgedeki faaliyetlerinin önünü açmasını istediklerini de belirtti. Marmoud ile yapılan görüşmede de Türk iş adamlarının ABD'nin değişik eyaletleriyle daha fazla ticaret ve yatırım yapması için ABD Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Ticaret Odası ve TOBB'un da içinde yer alacağı bir çalışmanın başlatılmasının kararlaştırıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Washington'da düzenlenecek IMF - Dünya Bankası Sonbahar Toplantısı'na paralel olarak Türkiye ekonomisine yönelik bir toplantıyı işbirliği içinde yapma arzumusu ABD'li yetkililere bildirdik. Görüşmelerde ayrıca ABD Temsilciler Meclisi'ndeki sözde Ermeni soykırım karar tasarısının muhtemel etkileri ile PKK terörü konusunda işbirliği eksikliğinin kamuoyunda yarattığı tepkiyi vurguladık."