kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin obezite haritası çıkarılacak

Yeni Haber
Gen Bilimsel Tıbbi Araştırma, Geliştirme ve Projelendirme Şirketi tarafından ilk defa düzenlenecek "1. Obezite Haftası" ile Türkiye'nin obezite haritası çıkarılacak.

Pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da başlayacak ve ortalama 10 yıl boyunca koruyucu hekimlik, tarama ve tedavi edici çalışmalar kapsamında, Türkiye genelinde 45 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

PİLOT BÖLGE İSTANBUL

Gen Bilimsel Tıbbi Araştırma, Geliştirme ve Projelendirme Şirketi, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'nin onursal başkanlığında, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay'ın başkanlığını üstlendiği bilimsel kurul ile Türkiye'deki obezite sorununu masaya yatırıyor.

İstanbul'da 20 Ekim 2007 tarihinde başlayacak "1. Obezite Haftası"nda, konunun uzmanları biraraya gelerek Türkiye'de aşırı kilolara bağlı hastalıkların coğrafi ve sosyolojik dağılımını ortaya koyacak araştırmalar yapacak. Bu kapsamda, pilot bölge seçilen İstanbul'un yanısıra 81 ilde çalışmalar yürütülecek.

10 YILDA 45 MİLYON KİŞİYE ULAŞILACAK


"Obezite Haftası" tüm Türkiye'de okul taramaları, ilçe bazında konferans ve seminerler dizisi, çeşitli spor aktiviteleri ile koruyucu hekimli, tarama ve tedavi edici çalışmaları kapsıyor. "Obezite Haftası" kapsamında yapılacak bu çalışmalar sonucunda, Türkiye ve dünya genelinde obeziteyle ilgili geniş ve güncel veriler elde edilecek. Bu sonuçlar doğrultusunda, "Dha fazla hareket et daha bilinçli beslen" sloganı ile obezite hakkında farkındalık yaratarak toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan "Obezite Haftası" projesinin 10 yılda Türkiye genelinde 45 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Obezite, kişinin normal kilosunun üzerinde kilo alması olarak tanımlanıyor. Yaygınlığı ve tüm yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlık olması nedeniyle son yılların en önemli hastalıkları içinde gösterilen obezite, sadece "aşırı kilo ve yağlanma" olarak algılanamasına rağmen, hayati önem taşıyan kalp-damar, kanser, diabet, hipertansiyon, hormonal, psikolijik vb. gibi birçok hastalığa da neden oluyor.

(ANKA)