kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Evren'in oluşumu canlandırıldı

Yeni Haber
Fransız bilim insanları, Evren'in şimdiye dek bilgisayar ortamındaki en büyük canlandırmasını yaptılar.

Doğrudan gözlem modelleriyle mukayesesinin yapılmasını sağlayacak bu simülasyon, "Ufuk Projesi" çerçevesinde astrofizikçi Romain Teyssier başkanlığında, Paris'in güneyindeki Bruyeres-le-Chatel'deki Fransız Atom Enerjisi Kurumu'nun (CEA) yeni süper bilgisayarı Bull'da yapıldı.

CEA tarafından yayımlanan açıklamada, astrofizikçi Teyssier, "Evren'in saydam hale geldiği Büyük Patlama'dan (Big Bang) 380 milyon yıl sonra, bir başka deyişle 13 milyar yıl önce, fosil ışımanın gözlemlenebildiği Evren'in en erken safhalarındaki koşullardan yola çıkarak, kozmik akışkanlığı betimlemeyi sağlayacak, çok sayıda parçacığın yörüngelerini izlemenin olası olduğunu" belirtti.

70 milyar parçacık ve 140 milyardan fazla hacmin hesaplandığı sayısal simülasyonun kendi alanında bir rekor olduğu ve bir kişisel bilgisayarla bin yıldan fazla bir hesaplama gerektiği belirtilen açıklamada, ilk kez bir bilgisayar canlandırmasıyla, Evren'in gözlemlenebilen kısmının yarısının simüle edildiği kaydedildi.

Fransa'nın "Ufuk Projesi", CEA ile Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) ve Evren'in oluşumu ile sayısal canlandırma uzmanı 20'den fazla araştırmacıyı bir araya getiren üniversitelerin işbirliğiyle yürütülüyor.

(AA)