kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Faiz indirimine ilk hafta değil ikinci hafta tepkisi daha önemli

Amerikan ekonomisinin geleceği konusunda 2.5 yıl öncesine kadar merkez bankası başkanlığını yürüten Alan Greenspan ile piyasalar arasında belli bir görüş farklılığı var gibi. Dün gazetelere yansıyan görüşlerinde Greenspan, ABD ekonomisinin geleceğinden daha endişeli görünüyor. Petrol fiyatlarının 100 doları görebileceğini, faiz düşüşü ile de enflasyonun yükseleceğini, hatta iki haneli rakamları görebileceğini, buna paralel olarak faizlerin de kısa süreliğine iki haneli düzeylere çıkabileceğini düşünüyor Greenspan. Enflasyon yükselecekse ülke parası olarak doların değer kaybı da bunu izleyeceğinden Euro'nun doların yerini alabileceğini söylüyor eski Fed Başkanı. Yani faiz indirimi için enflasyonun pek de uygun olmadığını düşünüyor eski efsanevi başkan.

Faiz kararı
Buna karşılık ABD Merkez Bankası dün akşam faizi 0.50 puan düşürdü ve piyasalara beklediğini verdi. Günü kurtardı. Ben Bernanke bugüne kadarki uygulamalarının tersine piyasa dostu bir karar aldı. Bunun ilk etapta olumlu bir etkisi olması beklenebilir.

Trend dönüşünün tescili
Fed'in dünkü kararı ile ABD'de faizler 4 yıllık aradan sonra yeniden düşmeye başladı. 2003-2004 arası bir yıllık sabit dönemi, 2006 ortasına kadar iki yıllık artırım dönemi izledi. Ardından son bir yıllık süreci de sabit bir dönem izledikten sonra şimdi yeniden faiz indirimi başlıyor. Fed'in geçmiş kararları da dikkate alındığında bunun tek bir faiz indirimi olarak kalmayacağı tahmin edilebilir. Bunu izleyecek yeni indirimler olabilir. Dolayısıyla dün akşamki Fed kararı tam olarak trend dönüşünün tescili anlamına geliyor. Artık faizde düşüş dönemine giriyoruz.

İkinci haftanın önemi
Piyasaların böyle bir indirime olan açlığı ortada. Onun için indirimin olumlu karşılanması gayet normal. Ama ne kadar sürer bu olumlu karşılanma? Diyelim bir hafta. Sonrasında ise resesyonu tartışma ve yeni bir faiz indirimini bekleme eğilimi başlayabilir. Bu açıdan piyasaların ilk haftada verecekleri tepkiye geçici bir tepki diyebiliriz. Asıl kalıcı olacak tepki daha sonra ortaya çıkabilir. Yani ikinci haftada ne olacağı, piyasaların ne tepki vereceği çok daha önemli.
İlerleyen günlerde ve haftalarda faiz indirim kararının makro ekonomik dengelere nasıl yansıyacağı tartışılacak. Bu anlamda faiz düşüşünün piyasaları ve şirketleri rahatlatıcı etkisi yanında enflasyonu yükseltici etkisi de söz konusu. Çünkü enflasyon baskısı varken bir faiz indirimine gidiliyor.

Sonuç
"Varolanın büyüklüğü yoksa, var olamaz"
Elali Zenon