kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÇALIŞMA SAATİNİ ARTIRACAK... Fransa'da çalışan kesimin "gururu" haftalık 35 saatlik çalışma limiti de Sarkozy'den nasibini alacak. Sarkozy, "Fransızlar bu yüzden ağır bedel ödüyor. Ortaya daha çok işsiz çıkıyor ve devlet sosyal güvenlik için yeterince finansal destek bulamıyor" diye konuştu.

Sarko'nun ateşle imtihanı

Rekor oyla seçilen Fransa Cumhurbaşkanı'nın cicim ayları çabuk bitti! Emekli maaşlarını azaltacak, emeklilik yaşını yükseltecek yeni yasa bardağı taşırdı. Göçmenlerden DNA örneği alınmasını öngören değişiklik de diğer bir kriz konusu..
Fransa cumhurbaşkanı olarak koltukta 4'üncü ayını tamamlayan Nicolas Sarkozy'nin balayı tam anlamıyla sona erdi. Yaptığı tatillerle, aldığı pahalı giysilerle hatta evlilik hayatıyla gündemden düşmeyen Sarkozy'yi zorlu günler bekliyor. Nedeniyse hükümetin yeni sosyal güvenlik stratejisi ve dün Meclis'te tartışmaya açılan yeni göçmen yasası... Sarkozy kendisini özellikle sendikaların eleştiri oklarının hedefi haline getiren sosyal güvenlik stratejisini dün Senato'da yaptığı bir konuşmayla tüm Fransa'ya anlattı.

İÇ BORÇLANMAYA KARŞI
Televizyonlardan da canlı olarak yayınlanan konuşmasında Sarkozy, ülkenin gittikçe büyüyen iç borçlanmasının kendilerini yeni çareler bulmaya yönelttiğini söyledi. Emeklilik yaşının yükseltilmesini isteyen Sarkozy, 550 bin kişilik çalışan nüfusun sayıları bir milyonu geçen emeklilerin maaş ödemeleriyle başa çıkmasının mümkün olmadığını belirtti. "Ayrıcalıklı emekli"ler olarak anılan belli sektörlerde çalışmış olan emeklilerin de maaşlarının düşürüleceğini belirtti. Hafta sonu sendika liderleriyle bir araya gelen ve ilk olarak onların desteğini arkasına almaya çalışan Sarkozy beklediği desteği göremedi.

'DNA TESTİ İNSANLIK DIŞI'
Ülke basını yeni stratejinin Fransa'nın "sosyal devlet" temeline dinamit yerleştirebileceği uyarısında bulundu. Öte yandan dün Meclis'te de göç yasa tasarısı yüzünden gergin anlar yaşandı. Yasanın ailesinin yanına Fransa'ya göçmek isteyen adayların sunduğu belgelerin şüpheli bulunması halinde, adaylardan DNA testi talep edilebilmesini öngörüyor oluşu tepkiyle karşılanıyor. Yasa tasarısının bu bölümüne ülkedeki sol partiler, insan hakları kuruluşları ve genetik uzmanı bilim adamları tepki gösteriyor. Yasaya "insanlık dışı" diyerek muhalefetteki sol partilerin yanı sıra iktidardaki UMP içinden de milletvekilleri karşı çıkıyor.