kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Türban yasağına son verilmeli

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide türban sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek Erdoğan "Yüksek öğrenim hakkı, bir kızın giydiklerinden dolayı kısıtlanamaz. Batılı toplumlarda böyle bir sorun yok ancak Türkiye'de bir sorun var ve siyaset yapanların ilk görevinin bu sorunu çözmek olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada türban yasağına son verilmesini istedi. Yasağın yeni anayasanın bir parçası olarak kaldırılmasının gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin türban sorununun çözmesi gereğine vurgu yaptı.

Anayasa değişikliklerinin ülkenin laik ve demokratik temellerini güçlendireceğini ifade eden Erdoğan, bazı kızların devlet üniversitelerindeki türban yasağı nedeniyle yüksek öğrenim yapmalarına izin verilmemesinin haksızlık olduğunu söyledi. Konunun gözardı edilmeyecek "siyasi" bir konu olarak değerlendiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yüksek öğrenim hakkı, bir kızın giydiklerinden dolayı kısıtlanamaz. Batılı toplumlarda böyle bir sorun yok ancak Türkiye'de bir sorun var ve siyaset yapanların ilk görevinin bu sorunu çözmek olduğuna inanıyorum."
Başbakan Erdoğan, türban yasağının kaldırılmasının, Türkiye'de her türlü siyasi ve sosyal görüşteki tüm Türklerin paylaştığı tam sivil bir anayasa getirme hedefinin bir parçası olduğunu belirtti.

1960 ve 1980 anayasalarının darbelerin ardından askerlerce hazırlandığını kaydeden Erdoğan, "Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan devleti sağlayacak ve koruyacak bir anayasa istiyoruz" dedi. Erdoğan "Anayasa Türkiye'yi belirli bir istikamete yönlendirecek ve bunu en geniş biçimde tartışmak ve halkla danışmak görevimizdir" şeklinde konuştu.
Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir süreç için çalışmadıklarını ifade ettikten sonra "Türkiye'de başörtüsü ile üniversiteye gitmek mümkündü ancak daha sonra mümkün olmadı. Yani yeni bir konudur" dedi.

Financial Times ise, bazı yorumcuların türban yasağının kaldırılması halinde bunun kaçınılmaz olarak tüm kadınların kamusal alanda başlarını örtmelerinin zorlanmasının başlangıcı olacağı uyarısını yaptıklarına dikkat çekerek "Türkiye'de birçok kişi, türbanın özelde tutulmasının ülkenin modernizasyonunun temel bir unsuru olarak gördüğünü de yazdı.

(ANKA)