kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Burns’den "PKK güvencesi"

Yeni Haber
İstanbul'daki temasların ardından Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Nicholas Burns, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, PKK konusunda güvence verdi.

Burns PKK'ya karşı olduklarını vurgulayarak, "PKK ile mücadele konusunda Türkiye'nin yanındayız" mesajını verdi.

Nicholas Burns, Başbakanlık eski binasında Başbakan Erdoğan ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un da bulunduğu görüşme sırasında Burns, Erdoğan'a PKK ile mücadelede "ABD'nin Türkiye'nin yanında olduğu", Bush yönetiminin kongrede, "Ermeni soykırımı" kararlarına karşı çıkmayı sürdüreceğinin güvencesini verdi.

BUSH'TAN ERDOĞAN'A MESAJ

Görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Burns, Erdoğan ile fevkalade bir görüşme yaptıklarını belirterek, ABD Başkanı George W. Bush'un Erdoğan'a, "Dostluk ve saygı" mesajını ilettiğini anlattı. Burns, mesajın içeriğiyle ilgili olarak da, Bush yönetiminin en büyük arzusunun önümüzdeki dönemde ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi olduğunu ifade etti.

PKK İLE MÜCADELEYE TAM DESTEK

Washington'un Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini desteklemeyi sürdürdüğünü de belirten Burns, özellikle ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı verdiği mücadeleye yönelik desteğini vurguladı.

"PKK ile mücadele çabalarına güçlü bir destek vermeyi sürdüreceğiz" diyen Burns, "PKK'nın Türkiye'ye karşı saldırıları durmalı" şeklinde konuştu.

PKK'nın son saldırılarını da kınayan Burns, şunları söyledi:

"Hem Başbakan Erdoğan'ı hem de görüştüğümüz tüm diğer yetkililere bu konuda Türkiye'nin yanında olduğumuz güvencesini verdik. Türkiye'nin PKK'yla mücadelesine destek veriyoruz ve PKK'ya tamamen karşıyız. PKK'ya asla silah sağlamıyoruz. PKK acımasız bir terör örgütü ve ABD'den asla destek bulamaz."

ABD'nin PKK konusunda Türkiye hükümeti ve Irak'lı hükümetler ile iş birliği yapma kararlılığını da dile getiren Burns, üç hükümet arasındaki işbirliği ile PKK'nın faaliyetlerine son verileceği umudunu dile getirdi.

RICE İSTANBUL'A GELECEK

Nicholas Burns, bir soru üzerine bu ay sonunda Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak olan Irak'a komşu ülkeler toplantısına ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da katılacağını söyledi.

"ERNEMİ SOYKIRIMI" KARARLARINA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede Burns, Bush yönetiminin "Ermeni soykırımı" kararlarına karşı çıkacağı güvencisini de verdi. Bursn, "ABD yönetiminin kongrede 'Ermeni soykırımı' konusunda her türlü karara karşı çıkmaya devam edeceği güvencesini verdik" dedi.

İRAN KONUSUNDA TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Nicholas Burns, bir gazetecinin görüşme sırasında Türkiye-İran doğalgaz anlaşmasın görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorusu üzerine, Bush yönetiminin İran'ın nükleer programı sorunun barışçıl ve diplomatik yollardan çözümlenmesini istediğini söyledi. Bu amaçla Türkiye başta olmak üzere tüm ülkeler ile yapılacak iş birliğinin önemini vurgulaşan Burns, İran'ın müzakerelere katılmasını ikna etmek için en iyisinin ABD'nin Türkiye ve diğer ülkelerin iş birliği yapması olduğunu ifade etti. Burns, "Tüm ülkelerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

DİĞER GÖRÜŞMELER

Bu arada ABD Dışişleri Müsteşarı Burns, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından, Çankaya Köşkü'nde Mustafa İsen ile bir görüşme yaptı. ANKA' nın edindiği bilgiye göre Çankaya Köşkü'ndeki Burns ile İsen görüşmesine KKTC'den dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılması öngörülmüştü.

ANKA