kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rektörlerden türban tepkisi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Rektörlerden türban tepkisi
Rektörler, Anayasa değişikliğinde türban konusunda sert tepki göstermeye hazırlanıyorlar. Rektörler, Anayasa değişikliğinde üniversitelere türbanla girişin serbest bırakılması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidecekler.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "dini simgeyle üniversiteye giriş Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırıdır. Yarım laiklik olmaz. AİHM'in de bu yönde kararı vardır" dedi. Konu yarın toplanacak Rektörler Komitesi'nde ele alınacak.

Rektörler Komitesi yarın Anayasa değişikliğini görüşmek üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında toplanacak.

"BİZE BİRŞEY SORULMADI"

Toplantıyla ilgili ANKA'ya açıklama yapan ODTÜ Rektörü Prof Dr. Ural Akbulut, yeni Anayasa'yı hazırlayan akademisyenler topluluğunun eğitim ve türbanla ilgili metinde yapılacak değişiklik konusunda hiçbir Rektör ve YÖK ile temasa girilmediğine dikkat çekti.

Yeni Anayasa'nın tamamen bir siyasal ideolojinin yansıması olarak taraflar ve uzlaşma olmadan hazırlandığını savunan Akbulut, üniversitelere türbanla girişe olanak verecek bir düzenlemenin, "Üniversitelere dinsel simge" ile girmenin kapısını açacağını ve bu olgunun hem Anayasa'nın laiklik ilkesine, hem Danıştay kararlarına hem de AİHM kararlarına aykırı olacağını söyledi.

"YARIM LAİKLİK OLMAZ"

Üniversitelere dini simge ile girişe izin verilmesinin laik bir ülke anlayışına ters düşeceğini ifade eden Akbulut, şu görüşleri dile getirdi:

"Bir Anayasa içerisine hem laiklik, hem de dini simgeleri eğitim kurumlarına sokma yönünde maddeler olmaz. Bunlar birbiriyle çelişir. Bir demokratik ülkede ya tam laiklik vardır. Ya laiklik yoktur. Yarım laiklik diye bir kavram olmaz. Laikliğin olmadığı bir ülkede de demokrasi olmaz. Laikliği tam olarak uymayan bütün İslam ülkelerinde sonunda demokrasiden vazgeçilmiş ve İslami yönetimlere girilmiştir. Anayasa'da yapılacak bu yöndeki değişiklikler de devamında bu yönde sonuçlara kadar gidebilecek br tehlike yaratır.

Biz rektörler olarak Türkiye'nin laik, demokratik yapısı ve bölünmez bütünlüğüne karşı oluşacak tüm tehlikelere demokratik tepkimizi koyacağız. Tüm Türkiye, kamuoyu ve parlamentonun da bu tehlikeye karşı demokratik tepkisini ortaya koyması gerekiyor"
Akbulut, Rektörler Komitesi'nin yarınki toplantısında da, vatandaş ve üniversitelerdeki akademik kadrolar olarak demokratik haklarını kullanacaklarını ve Türkiye'nin laik, demokratik yapısı ve bölünmez bütünlüğüne karşı oluşan bu tehlikeye tepkilerini göstereceklerini söyledi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ AİHM'E GÖTÜRECEKLER

Anayasa'da yapılacak değişiklikte ısrar edilmesi durumunda tepkilerinin sertleşeceğini vurgulayan Akbulut, olası bir değişikliği de AHİM'e götüreceklerini bildirdi.

Akbulut, AHİM'in eğitim kurumlarına dini sembollerle girilmesine izin verilmesinin laiklik ilkesine ters olduğu yönünde kararı olduğunu da hatırlattı.

Türkiye'nin özellikle komşularındaki gelişmeler ve bölgedeki savaş ortamında çok tehlikeli bir sürece sokulduğunu vurgulayan Akbulut, Rektörler Toplantısı'nıda ayrıca bu girişimlerle Türk halkının ikiye bölünerek gerilimin artığı mesajını da vereceklerini sözlerine ekledi.

(ANKA)