kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Türban tartışması" dünya basınında

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Türban tartışması" dünya basınında
Türkiye'de yeni anayasa hazırlıklarının türban tartışmasını ateşlemesi, yabancı basınında yankı buldu.

Financial Times gazetesi, "Anayasa taslağı Türkiye'de türban tartışmasını tetikledi" ifadesini kullanırken türban yasağının kaldırılması halinde "Resmi olarak laik ancak büyük bir çoğunlukla Müslüman olan Türkiye'de devlet ile din arasındaki ayrımının zedeleneceği" eleştirilerine dikkat çekti.

Financial Times, Vincent Boland imzalı "Anayasa taslağı Türkiye'de türban tartışmasını tetikledi" başlıklı haberinde Türk hükümetinin yeni bir anayasa hazırlama girişiminin türban konusunda "sert tartışmalar"ı tetiklediğini belirtti.

Türkiye'de son seçimlerin eşi türbanlı olan Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda patlak veren siyasi kriz nedeniyle düzenlendiğini kaydeden gazete, anayasa taslağının tam metninin henüz yayınlanmamasına karşın şimdiden tartışmalar yarattığını yazdı.

İngiliz gazetesi, "Eleştiride bulunanlar ve hükümetin niyetlerinden kuşku duyanların, yeni anayasa ile üniversitelerde türban yasağının kaldırılacağını söyledikleri"ni belirtirken de "Resmi olarak laik ancak büyük bir çoğunlukla Müslüman olan Türkiye'de devlet ile din arasındaki ayrımının zedeleneceği" yolundaki eleştirilerine dikkat çekti.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına tüm kadınlar üzerindeki baskıların artmasına neden olacağı yolundaki açıklamalarını da yansıtan gazete, şunları yazdı:

"Birçok laik Türk için devlet üniversitelerindeki türban yasağı, laik bir cumhuriyette yaşamın kilit bir yansımasıdır. Ancak büyük kentlerdeki orta sınıftan farklı olarak sosyal anlamda muhafazakar olan Anadolu'daki artan sayıda ve giderek daha etkili orta sınıf, kaldırılması için yıllarca baskı yapıyor. Kızlarının en iyi eğitim alma hakkına müdahale olduğu ve bu konudaki özgürce bir seçim yapmalarına imkan vermediğini savunuyorlar."

Financial Times gazetesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yasağın insan haklarına aykırı olmadığı yolundaki kararına da dikkat çektiği haberinde Türkiye'de yapılan anketlerin türban kullananlarının sayısının biraz azalmasına karşın türbanın giderek daha görünür hale geldiğini de yazdı.

(ANKA)