kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İstanbul'daki bazı lokantaların kapısına afiş asıldı.

'İftar saatine kadar kapalı'

SABAH muhabirlerinin araştırmasına göre; Erzurum, Trabzon, Kayseri gibi illerde lokanta ve restoranların yüzde 90'ı iftara kadar kapanıyor. Birçok ilde gündüz de hizmet veriliyor..
Ramazan ayı nedeniyle yurt genelinde birçok ilde lokanta ve restoranlar kepenklerini iftar saatinde açıyor. Erzurum, Ağrı, Van, Yozgat, Trabzon, Artvin, Rize, Mardin, Şanlıurfa, Sakarya, Zonguldak, Eskişehir, Elazığ, Sinop, Amasya, Batman, Muş ve Kayseri gibi kentlerde lokanta ve restoranların yüzde 80-90'ı iftar saatine kadar kapalı kalırken, çok küçük bir bölümü gündüz de vatandaşa hizmet veriyor. Bitlis, Bingöl, Şırnak ve Siirt'te bulunan restoran ve lokantaların ise tamamı iftar saatine kadar kapalı oluyor. İstanbul'daki lokanta, kafe ve çay ocaklarının büyük bir çoğunluğu ramazan ayında da gün içinde vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Bursa, Burdur, Sivas, Edirne, Samsun, Çorum, Diyarbakır, Antalya, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kütahya, Adıyaman, Malatya ve muhafazakâr kesimin ağırlıkta olduğu kent olarak bilinen Konya'da ramazan ayı boyunca restoranların çok büyük bir bölümü, iftar ve sahur dışında gündüz de hizmet veriyor. Tunceli ve Kars'ta bulunan restoran ve lokantaların ise tamamı ramazan ayı boyunca hiç kapanmıyor.

ERZURUM'DA İKİ YER
Erzurum şehir merkezinde bulunan odaya kayıtlı 86 lokantadan 84'ü iftar öncesi işyerlerini kapalı tutup, 'İftar ve sahura açığız' tabelaları asarak, iftar öncesi hizmet vermediklerini duyuruyor. 2 tane lokanta ise gün boyunca açık kalıyor. Atütürk Üniversitesi kampusu içinde bulunan Atakonağı Restaurant ile şehir merkezinde Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Güzelyurt Restaurant gün boyunca açık olanlar arasında. Oruçlu olmayan ve yemek yemek isteyen asker, hasta refakatçisi ve yerli ve yabancı turistler, bu iki yerde ihtiyaç gideriyor. Muhafazakâr yapısı ile tanınan Erzurum'da, esnafın çoğu halktan gelecek tepkilerden çekindiği için lokantasını açamadığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan'da iftar öncesi de hizmet veren Yılmaz Kuşkay'ın sahibi olduğu Gizem Pastanesi, iftar öncesi açık olduğu için kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğramış ve camları kırılmıştı. Bunun üzerine geçen yıl açık olan Kılıçoğlu Pastanesi de bu yıl iftar öncesi kapalı olarak kalmayı tercih etti.

TADİLAT AMAÇLI KAPATILIYOR
Sivas'ta da 230 tane lokanta ve restoran olduğu, 160'ının ramazanda gündüz de açık olduğu öğrenildi. 3 yıl öncesine kadar hepsinin ramazan ayında kapattıkları ancak Lokantacılar Odası'nın girişimleriyle açmaya başladıkları bildirildi. Edirne'de de lokanta ve restoranlardan yüzde 90'ı gündüz de faaliyet gösteriyor. Samsun'da da restoranların yüzde 70'i gündüz de açık kalırken yine Çorum'da restoran ve lokantaların yüzde 60'ı gündüz de hizmet veriyor. Konya'da da restoranların gündüz yaklaşık yüzde 20'si kapalı. Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, "Konya merkezde 600 küçük ve büyük çapta lokanta var. Merkez, Otogar, İstasyon ve Mevlana civarındaki lokantaların büyük bölümü açık, kenar yerlerdeki küçük esnaf da ramazan dolayısıyla fazla müşteri olmadığından tadilat amaçlı olarak kapatıyor. Yüzde 20'lerde kapalı lokanta ve restoranımız var" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de de ramazan ayı boyunca lokantaların yüzde 90'ı gündüz kapalı oluyor.

Yarın: İstanbul, Diyarbakır ve diğer illerde son durum
Haberin fotoğrafları