kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 1.26 YTL seviyesinde

Yeni Haber
Yeni Anayasa taslağında üniversitelerde türban serbestisinin yolunu açabilecek bir düzenlemeye yer verilip verilmeyeceğinin yarattığı tedirginliğe global piyasalardaki riskten kaçınma hareketi de eklenince lira değer kaybederken, piyasada gözler ABD Merkez Bankası'nın yarınki toplantısına çevrildi.

Bankalararası piyasadaen iyi dolar alış ve satış kotasyonları Cuma gününe göre, yüzde 0.27 artışla 1.2655/65 YTL'den kapandı. Merkez Bankası'nın gösterge kurlarına göre lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.33 ve yüzde 0.28 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2607/1.2668 YTL, euro kurunu 1.7487/1.7571 YTL, pariteyi de 1.3870 olarak açıkladı. Buna göre yılbaşından bu yana liranın dolara göre değer artışı yüzde 11.49; euroya göre ise yüzde 5.88 oldu.

Yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, "İçeride ve dışarıdaki gelişmeler olumsuz algılanıyor. İçeride Anayasa'ya türban serbestisinin girmesinin yaratabileceği gerilimlere ilişkin tedirginlik hakim. Bu, kurun yükselmesine neden oluyor" dedi.

Anayasa taslağının, Çarşamba günü AKP Merkez Yürütme Kurulu'na sunulması ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. Basında yer alan haberlerde, yeni Anayasa taslağında inanç özgürlüğü ile ilgili düzenlemelerin son haline Erdoğan tarafından karar verileceği belirtiliyor.

Bir başka bankacı da genel olarak piyasalarda işlem hacminin düşük kalmayı sürdürdüğünü belirterek, "Bundan sonra artık bütün gözler Fed'de olacak. Eğer indirim gelmezse piyasayı bayağı bir sallar. Eğer 0.25 indirim olursa bu zaten fiyatlara tamamen yansıtılmış durumda. Eğer indirim 0.50 puan olursa piyasalarda ciddi bir ralli yaşanır" dedi.

BONO FAİZİ DÜŞTÜ

Fed toplantısı öncesinde İngiliz mortgage kuruluşu Northern Rock'un finansal açıdan zor duruma düşmesiyle kredi kaygılarının yeniden belirmesi, riskten kaçınma hareketini de yeniden güçlendirdi.

Yurtdışındaki olumsuzluk ve kurdaki yükselişe rağmen bono alıcılı bir seyir izliyor. 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, Cuma günkü kapanış seviyesi olan yüzde 17.61'den gerileyerek yüzde 17.55'ten kapandı.

Bir bankanın bono işlemcisi, "Dünyada Fed'in 0.25 indireceğine kesin gözüyle, 0.50'de olasılıklar dahilinde görülüyor. Bizde de faiz indirim sürecinin başladığı düşünülüyor. Bu nedenle de bonoya alım geliyor. Ancak işlem hacmi çok düşük ve piyasada fazla alıcı yok" dedi.

Fed'in emlak piyasasındaki sorunların ekonomi üzerindeki yavaşlatıcı etkisini gidermek için 25 baz puan faiz indireceğine kesin gözüyle bakılırken, piyasanın bir bölümü de indirimin 50 baz puan kadar olabileceğini düşünüyor.

ABD'de subprime mortgage krizinin dünya ekonomisi üzerinde yarattığı etkilere ilişkin tedirginlik ise İngiliz mortgage kuruluşu Northern Rock'un mali açıdan zor duruma düşmesi üzerine İngiltere Merkez Bankası'nın yardım etmek zorunda kalmasıyla yeniden arttı.

Tedirginliği artıran bir diğer unsur da Fed'in eski Başkanı Alan Greenspan'in dün yaptığı açıklamada, ABD emlak piyasasındaki yavaşlamanın beklenenden çok daha kötü olabileceğini ve ileriki dönemlerde enflasyonun artma riski nedeniyle agresif bir faiz indirimine gidilmemesi gerektiğini söylemesi oldu.

REUTERS