kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupa borsaları İMKB'yi aşağıya çekti, FED'in faiz kararı bekleniyor

Yeni Haber
ABD'de yarın yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında faiz indirimi beklenmesine rağmen, kredi piyasasıyla ilgili endişeler nedeniyle düşen Avrupa borsaları İMKB'yi de aşağı çekti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, 50,620.91 puandan başladığı gün içinde bir ara 49,975.79 puana kadar gerilese de daha sonra Avrupa borsalarıyla birlikte toparlanarak günü yüzde 0.17'lik düşüşle 50,536.54 puandan kapattı.

Acar Menkul Kıymetler Araştırma Müdür Yardımcısı Erdal Koç, "XETRA Dax'ı izliyoruz. Oradaki hafif toparlanma bize daha sert yansıyor. Böyle giderse yarın da bir toparlanma bekleyebiliriz" dedi.

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirim kararıyla Avrupa ve ABD borsalarının ikinci plana atıldığı Cuma günü 2.3 milyar YTL'ye çıkan işlem hacmi bugün, yüzde 45.7'lik düşüşle 1.25 milyar YTL'ye geriledi.

Yatırımcıların, Fed'in yarınki toplantısında faiz oranlarını, beklendiği kadar düşürmeyebileceği ihtimalini fiyatlamaya başlamasıyla, gelişmekte olan piyasalar ve Avrupa borsalarında düşüş yaşandı. Avrupa çapında hisseleri kapsayan FTSEurofirst 300 endeksinde geçtiğimiz hafta başlayan düşüş bugün de devam etti.

Avrupa borsaları İngiliz mortgage sağlayıcısı Northern Rock bankasının yaşadığı sorunlarla düşerken, Orta, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'daki bütün piyasalarda da düşüş yaşandı.

TÜİK'in bugün açıkladığı Ağustos ayı kapasite kullanım oranı ve Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde işsizlik hareketli ortalaması verilerinin borsayı fazla etkilemediğini belirten Metro Yatırım Araştırma Bölüm Sorumlusu Şenol Korkmaz, "Şu anda tamamen dış piyasalardaki gelişmelere odaklanılmış durumda" dedi.

REUTERS