kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel ısınma artık midemize uzanıyor

RAHİM AK
Sanayi hammaddesi olan metallerde fiyat global durgunluk yaşanacağı endişesiyle yüzde 15'in üstünde düşerken küresel ısınma nedeniyle tarımsal ürünlerde fiyat aynı oranda yükseldi..
Piyasalarda 23 Temmuz'da başlayan global dalganın dünya ekonomisinde durgunluğa neden olacağı endişesiyle sanayi hammaddesi metallerde fiyat düşerken, küresel ısınma endişesiyle tarımsal ürünlerde fiyat son bir ayda yüzde 15'in üstünde arttı. Sanayie hammadde olan bakır, alüminyum, kalay, nikel gibi ürünlerin işlem gördüğü Londra Metal Borsası 23 Temmuz'dan bu yana yüzde 10'un üzerinde geriledi. Metal borsasında kayıpta başı yüzde 26'lik fiyat azalışı ile çinko çekti. Çinkonun ton fiyatı 1.5 ayda 3 bin 750 dolardan 2 bin 775 dolara geriledi.

BUĞDAY FİYATI UÇTU
Nikelin ton fiyatı da yüzde 22'lik gerileme ile 34 bin 520 dolardan 26 bin 995 dolara indi. Alüminyum fiyatı da yüzde 15 değer yitirdi. Yine sanayinin önemli girdi hammaddesi olan pamuğun ton fiyatı da Kanada borsasında yüzde 8'lik gerileme ile 193 bin 761 dolardan 178 bin 174 dolara geldi. Metallerin değer kaybetmesinde bu metallere borsada yatırım yapmış uluslararası dev fonların global durgunluk endişesi ile satış yapmaları ilk neden olarak gösteriliyor. Uzmanlar aynı fonların küresel ısınma nedeniyle tarımsal ürünlerin fiyatında artış olacağı beklentisiyle tarımsal ürün borsalarına yönelmeye başladığını belirtiyor. Bu doğrultuda sanayiye hammadde olmayan tarımsal ürünlerin fiyatı da patlama yaptı. Şikago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğdayın 1 kontratının fiyatı petrol fiyatlarındaki yükselmenin de etkisiyle 3.5 ayda yüzde 56'lık artışla 846 dolara çıktı. Soya fasulyesinin fiyatı da 1 ayda yüzde 17 arttı ve 1 954 dolara çıktı. Yulafın kontrat fiyatı yüzde 12'lik artışla 280 dolara, pirincin kontrat fiyatı ise yüzde 5 artışla son bir ayda bin 118 dolara tırmandı.
Haberin fotoğrafları