kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ramazan'da öğün atlamayın

CHA
Yeni Haber
Ramazan'da dengeli beslenmek için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlayın ve sahura mutlaka kalkın..
Ramazan ayında oruçluyken beslenme konusunda yaşanan dengesizliğin önüne geçmek için diğer günlerde de olduğu gibi 3 öğün yemek yiyerek geçilebilir.

Dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahuru atlamamak gerekiyor.

Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Nevzat Yetkin, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip 3 ana öğün olan günlük beslenme düzeninin 2 öğüne indirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Özellikle hamur işleri, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artmasıyla beslenmede oluşan dengesizlerin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Yetkin, insanların bilinçsizce yemek tüketme alışkanlığına gittiğini belirtti.

Sahurun önemine değinen Yetkin, şöyle devam etti: "Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemek zararlıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı."

Sahurda hafif yemeklerin tüketilmesini tavsiye eden Yetkin, bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltının yapılması ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan menünün tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

İftar için de tavsiyelerde bulunan Yetkin şunları söyledi: "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar."

Uzmanlara göre Ramazan ayında oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerileri:

- Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda 2 ana öğün ile iftardan sonra 1 ile 1,5 saat aralıklarla 2 ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
- İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.
- Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir.
- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.
- Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmeli.
- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmeli.
- İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
- Ramazan ayında özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalı.
- Yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmeli.