kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Garanti: "Son iki ayda Türkiye'den 6 milyar dolar çıktı"

Yeni Haber
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, son iki ayda Türkiye'den 6 milyar dolar para çıktığını ancak son bir haftada para girişinin tekrar hız kazandığını belirterek, "Şu anda büyük çoğunluğu yabancı bankalara olmak üzere, gecelik veya haftalık olarak plase ettiğimiz 15-20 milyar dolar likiditemiz var. Türk bankaları küresel dalgalanmadan etkilenmedi, üçüncü çeyrekte de çok iyi karlar açıklayacağız" dedi.

Ergun Özen, Garanti Bankası'nın bankacılık işlemlerini cep telefonu üzerinden yapmayı sağlayan "Cep Şubesi" hizmetinin tanıtım toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine küresel piyasalardaki dalgalanmayı değerlendiren Özen, piyasalardaki likidite krizinin ciddi şekilde azaldığını, ancak likidite sıkışıklığının devam edeceğini söyledi.

"3. VE4. ÇEYREK BİLANÇOLARI BEKLENMELİ"

Şu anda yurtdışındaki bankaların birbirine para vermediğine dikkat çeken Özen, "Bu ne zaman çözülür? Üçüncü çeyrek kar-zararları açıklandığında, herkes birbirinin bilançolarını görür. Herkes, birilerinin birşey sakladığından korkuyor. Onun için birbirlerine para vermemeye başladılar. Ama üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançoları bunu giderecek. 2008'e girerken bu işlerin artık tamamen biteceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"TÜRK BANKALARI KAR ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR"

Son aylarda yaşanan küresel dalgalanmanın Türkiye'yi de bir miktar etkilediğini ifade eden Özen, son iki ayda Türkiye'den 6 milyar dolar para çıktığını ancak son bir haftada para girişinin tekrar hız kazandığını kaydetti. Özen, "Şu anda büyük çoğunluğu yabancı bankalara olmak üzere, gecelik veya haftalık olarak plase ettiğimiz 15-20 milyar dolar likiditemiz var. Türk bankaları küresel dalgalanmadan etkilenmedi, üçüncü çeyrekte de çok iyi karlar açıklayacağız" dedi.

-"ARTIK DOLAR-TL TAHMİNLERİNİ KURŞUN KALEMLE YAPIYORUZ"-

Özen, bir gazetecinin "Dolardaki düşüş sürecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine de, döviz piyasasını artık tamamen arz ve talebin belirlidiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Piyasada arz fazlası var. Dolar 1.41'lere geldiğinde yabancılar aldı, Türk kurumları ve bireysel yatırımcılar sattı. Türkiye'den çıkan 6 milyar dolar böyle kompanse edildi. Şimdi ciddi para girişi olduğu için dolar da 1.27 seviyelerine kadar geriledi. Biz yılsonunda dolar kurunun 1.27-1.37 aralığında olacağını öngörüyoruz. Artık dolar-TL tahminlerini kurşun kalemle yapıyoruz."

"TÜRK EKONOMİSİ YUMUŞAK İNİŞ YAPMALI"

Türkiye'nin son yıllarda çok ciddi bir büyüme potansiyeli gösterdiğini hatırlatan Özen, ancak bu durumun sonsuza kadar süremeyeceğini, Türk ekonomisinde "yumuşak iniş"e ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özen, "Biz bu yumuşak inişi yüzde 4.5-5'lerde tutabilir, sonrasında tekrar yüzde 7'lere çıkarsak, arada 4.5-5 büyümek çok iyi bir rakamdır. Cari açık yumuşak karnımız ama finanse ediyoruz. Doğrudan yabancı sermaye girişi 20 milyar dolara ulaştı. Para girişi kuvvetli. Fonlamamızın kalitesi her geçen gün artıyor. Biraz küçülebiliriz, bu da normaldir. Zaten dünya ekonomisinin trendi dışında birşey yapamayız" değerlendirmesinde bulundu.

"MERKEZ BANKASI'NI ELEŞTİRMEK HAKSIZLIK"

Bir soru üzerine Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını da değerlendiren Özen, "Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını "Hükümete selam verdi" şeklinde yorumlamak haksızlık. Zaten son çeyrekte faiz indirimi yapılacağı biliniyordu. Dolayısıyla trendin dışında bir karar verilmedi" dedi. Özen, FED'in yarın faiz indirim kararı alacağına inandığını belirterek, "Şu anda bizim Merkez Bankamızda dahil olmak üzere, dünya Merkez Bankaları çok doğru hareket ediyor. Bundan sonra ABD ekonomisindeki daralmanın boyutu önemli" görüşünü aktardı.

(ANKA)