kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Müze gibi yatlar

Yat sahibi olmak çoğu kişinin hayalidir. Ama öyle yatlar var ki, onlar tarihe tanıklık eden birer müze gibi. 'Klass' dergisi tarihe yön veren kişileri ağırlayan ve artık kendileri de birer tarih olan ünlü tekneleri inceledi ..
Savarona
Ata'nın yatıydı
Lüks bir transatlantik olan Savarona, Brooklyn Köprüsü'nün mimarı J. Augustus Roebling'in torunu Emily Cadwallader için 4 milyon dolara inşa edildi. 1938'de Türk Hükümeti tarafından Atatürk'e tahsis edilmek üzere satın alındı. Atatürk'ün vefatından sonra Savarona Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devredildi. 1989 yılında Kahraman Sadıkoğlu tarafından satın alındı, restore edildi. Atatürk'ün anısına, özel suiti müze haline getirildi. Savarona bugüne kadar Prens Charles, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu gibi isimleri ağırladı.

My Fantasy
Demi Moore gelmişti

Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun 1995 yılında inşa ettiği ve Göcek Sarsala Koyu'na demirli My Fantasy isimli 'barc'ı, 40 metre boyunda, 800 metrekarelik yaşam alanına sahip yüzen bir villa. My Fantasy'de dubleks daire, iki havuz, sauna, spor salonu bulunuyor. Sadıkoğlu geçen yıl burada Demi Moore ve eşi Ashton Kutcher'i ağırladı.

Nazenin IV
Dünyayı dolaştı

Daha önce Maysylph ve Northern Star adlarıyla bilinen Nazenin IV, 1990 yılında Palmer Johnson Yacht'ın tersanesinde alüminyum malzeme ile yenilendi. Rahmi Koç; Nazenin IV ile en büyük hayalini gerçekleştirerek dünyayı gezdi. 19 Eylül 2004 tarihinde Kalamış Marina'dan ayrıldı, tam 657 gün sonra yani 8 Temmuz 2006'da aynı yere döndü. Bu yolculuğu ile Nazenin IV'ü tarihe geçiren Rahmi Koç dünya turunu bitirdikten sonra tekneyi sattı.

Halas
Jet-Set'in gözdesi

1914 yılında inşa edilen ve adı 'Reşit Paşa' olan vapur İngiliz Hükümeti tarafından satın alındı. Uzun yıllar kömür taşımada kullanılan vapur 1923 yılında Şehir Hatları'na geçti. 1985 yılında tamamen çağdaş donanımla restore edilerek 15 lüks kabinli modern bir turistik yat haline getirildi. Halas Vapuru 1988 yılından beri Türk ve yabancı devlet adamlarının yanı sıra dünya jet-set'inin de gözdesi oldu.
Haberin fotoğrafları