kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Benazir Butto ile Nur Batur görüştü.

Radikaller beynimizi kapatmamızı istiyor

Benazir, babasının idam edildiği günü atlatamadığını belirterek ekliyor: Taliban hakkında yanıldım. İslam'a en büyük zararı veren radikallerdir..
ABD Başkanı Jimmy Carter'dan, Papa 11. Paul'den gelen "Asmayın" mesajlarına rağmen, babası Zülfikar Ali Butto'nun idam edildiği gün, Benazir için de dönüm noktası oldu. Bir süre sonra da iki kardeşini suikaste kurban verdi. Babasının ölümünden sonra annesi Begüm'le 5 yıl göz hapsinde kaldılar. Uluslararası baskı sonunda ise General Ziya ül Hak Pakistan'dan ayrılmalarına izin verdi. İki yıl sonra Pakistan'a döndüğü zaman ise, Benazir Butto artık halkı General Ziya ül Hak'ı devirmeye çağırıyordu. Ağustos 1988'de General Ziya'nın içinde bulunduğu helikopterin havaya uçurulmasıyla demokranin yolu da açılıyordu. 54 yaşına basan Benazir Butto, şimdi yeniden başbakanlığa hatta belki cumhurhurbaşkanlığına tırmanma yolunda. Butto 18 Ekim'de Pakistan'a döneceğini açıkladı.

HAFIZAMI KAPATIYORUM

* 10 yıl süren sürgün hayatından sonra Pakistan'a dönmeye hazırlanıyorsun? Neler hissediyorsun?..
Çok heyecanlıyım. 50 yaşımı Dubai'de kutladım. Babam idam edildiğinde 50 yaşından biraz fazlaydı. Ben babamdan daha uzun yaşadım. 25 yaşındayken 50 yaşın aslında ne kadar genç olduğunu hiç düşünmemiştim. Şimdi yaşadığım her yılın fazladan bir yıl olduğunu düşünüyorum.

* Babanın idam edildiği o geceyi aşabildin mi? Hayır... Hatırladığım zaman yeniden babası en zalim biçimde öldürülen genç kız oluyorum. Çoğu zaman da hafızamı geçmişe kapatmaya çalışıyorum. Geçmişin acılarını sürekli hatırlarsak, bugün yaşayamayız.

* "Hatalarım oldu" dediğin oldu mu? Bazı konulara daha fazla ağırlık verebilirdim. Örneğin bölgesel barış... Taliban ilk çıktığı zaman hepimiz barışa katkısı olacağını düşünmüştük. Bu büyük bir hataydı. Başbakanlığım döneminde El- Kaide ise yoktu.

'FANATİKLER DİNE ZARARLI'

* Sence radikal İslam hareketi nasıl bu kadar güçlendi?
Öncelikle çok iyi mali destek görüyorlar. Özel okullarda İslamı özel bir biçimde yorumlayıp eğitim veriyorlar. 11 Eylül'de Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırmasalar, bugün Pakistan bu durumda olmayacaktı. Radikaller zihnimizi kapatmamızı, sorgulamamızı istiyor.

* Ne baban ne de sen darbeleri önleyemediniz. Eğer ben başbakansam ve ordu cumhurbaşkanına bağlıysa, orduyu kontrol etmek benim işim değil. Şu ana kadar hep koalisyonlarla uğraştım. Pakistan halkına sesleniyorum. Bana bu kez tam yetki verin, ondan sonra yargılayın.

* Peki Müslüman dünyası dogmalardan nasıl kurtulacak? Ben Dubai'de yaşıyorum ve Şeyh Muhammed'in Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaptıklarından etkileniyorum. Tamamen bilgiye dayanan bir toplum yaratıyorlar. Büyüklük sadece askeri güçte değildir.