kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hukukçular ve siyasiler tartışıyor

Zübeyde YALÇIN - Ersan ATAR
Prof. Dr. Ergun Özbudun tarafından hazırlanan sivil anayasa taslağı Türkiye açısından "tabu" sayılan üç konuya cesurca dokundu:
1- Değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek hükümler değiştirildi.
2- "Bölünmez bütünlük" ile ilgili hükümler eleştiri kapsamına alındı.
3- "Laiklik" için yeni bir tanım yapıldı. Tabulara dokunulunca da tartışma başladı...

Rektör Parlak: Sindiremiyorum
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin, milli birlik ve bütünlüğün teminatı olduğunun hiçbir şekilde gözden uzak tutulamayacağını vurgulayarak, Türk ulusuna ait tüm bu değerlerin hazırlanmakta olan anayasa taslağı içinde mutlaka korunması gerektiğini bildirdi. Basın toplantısı düzenleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, "Ben doğrusu bu sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum'' dedi.

Jandarma MGK dışına çıkmasın
*Eski MGK Genel Sekreteri emekli Org. Tuncer Kılınç:
Anayasanın değiştirilmesi acil bir durum değil. Ama illa ki bir anayasa değişikliği yapılacaksa, bir kurucu meclis bunu yapmalı. Bu mümkün değilse en azından Meclis'teki siyasi partilerin hatta Meclis dışındaki siyasi partilerin temsilcilerinin olduğu bir komisyon bunu yapmalı. Yeni bir anayasa yapılırken cumhuriyetin kazanımlarından vazgeçilmemeli. Jandarma Genel Komutanı'nın MGK'dan çıkarılması ise istihbarat zaafiyeti yaratır

Meclis dışı kalan partilere de sorun
* Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk:
Sivil Anayasayı bütün toplum kesimlerinin temsil edildiği bir komisyon hazırlamalı. Anayasa ne iktidardaki ne de muhalefetteki partilerin yasasıdır. İktidarın samimi olduğuna inanıyorum. O zaman diyecek ki yüzde 10 barajı nedeniyle Meclis dışı kalan partiler, sivil toplum örgütleri, toplumun tüm kesimleri gelin bir anayasa yapalım.

Taslak metin bizim değil
* AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat:
Prof. Ergun Özbudun'un hazırladığı taslak bizim metnimiz değil. Açıklıyoruz ama kulağı sağır, peşin hükümlüler. Bizim elimizde onlarca taslak var. Onları ortaya koyup çalışma yapacağız.

Türkiye yumuşak karnına dokunuyor
* Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı eski Adalet Bakanı Şevket Kazan:
Taslak yeni bir anayasadan çok eskisinin geniş çaplı değişikliği gibi görünüyor. Kişisel hak ve özgürlükler açısından yapılan değişiklikler son derece önemli ve tartışılacak. Temel hakların kötüye kullanılması maddesinden 'ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmak ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırma' ifadesi çıkartılıyor. Türkiye'nin yumuşak karnı bu.

Meclis, 4-6 ay anayasa görüşsün
* 1982 Anayasası'nı hazırlayan Danışma Meclisi Başkanvekili Turhan Güven:
Yeni bir anayasa yapmak için kurucu meclise gerek yok. Bu Meclis'in sistemi kurucu meclis gibi düzenlenebilir. Meclis 4- 6 ayını sadece anayasa değişikliğine ayırmalı ve çok gerekli olan yasalar dışında başka bir şey görüşmemeli. Sivil toplum örgütlerinden askerlere kadar herkes çağrılmalı ve görüşleri alınmalı. Hazırlanacak metin bir partinin değil, mutabakat metni olmalı. Aksi takdirde çok tartışılır ve sıkıntı yaratır. Ortaya çıkacak metin parça parça değil bir bütün olarak halk oyuna sunulmalı.