kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
CİNAYETE RAĞMEN AİLESİ BURADA KALDI Kitabevi baskınında misyoner olduğu gerekçesiyle öldürülen Alman Tilmann Geske'nin ailesi, olayı sonrasında Türkiye'de yaşayacaklarını söylemişti.

Geske'nin ülkesinden Malatya'ya dev yatırım

Sevilay YÜKSELİR HABER MERKEZİ
Kitabevi katliamının ardından kentin bozulan imajını düzeltmek için yürütülen kampanya sonuç verdi. Almanya'nın en büyük reçel üreticisi, 60 milyon Euro'luk yatırım kararı aldı..
Malatya'da geçtiğimiz yıl yaşanan kitabevi katliamında misyonerlik iddiasıyla öldürülen Alman Tilmann Geske'nin ardından imajını düzeltmeye çalışan Malatya, Geske'nin anavatanını 60 milyon Euro'luk bir yatırıma ikna etti. Almanya'nın en büyük reçel üreticisi Göbber, dünyaca ünlü Malatya Kayısı'sından reçel, marmelat gibi gıda ürünleri üretecek. Vali Halil İbrahim Daşöz'ün başını çektiği ve "Sizi Seviyoruz" sloganından hareket eden imaj kampanyası kapsamında Almanlara uzatılan zeytin dalı karşılığını buldu. 30 yıldır Almanya'da yaşayan Malatyalı İşadamı Mehmet Tepegöz'ün girişimi sonucu başlatılan proje kapsamında davet edilen Bremen Eyaleti Milletvekili Andreas Kottisch, eski Mercedes Türkiye Genel Müdürü Dr. Manfred Ahlsdorff, Almanya'nın en ünlü firması Göbber'in sahibi Michael Mayntz, Alman Mühendis Mike Reitze, karşılaştıkları misafirperverlik karşısında hayretini gizleyemedi.

SOLİNGEN'İ HATIRLATTI
Alman heyeti ikna etmek için büyük çaba harcadığını ifade eden işadamı Tepegöz, şunları anlattı: "Başlangıçta bu projeye çok sıcak bakmadıklarını gördüm. Onlara 'Hatırlarsanız, Solingen'de Türkler diri yakılmıştı. Ama Türklerin Almanlar'a karşı bir nefreti oluşmadı. Çünkü olay münferitti. Siz de yurttaşınız Geske'nin ölümünden tüm Malatyalıları ya da tüm Türkler'i sorumlu tutmamalısınız' dedim. Nitekim geldiklerinde Malatyalıların son derece misafirperver olduğunu gördüler."

İLGİYE ŞAŞIRDILAR
Alman heyetin bu olumlu kararı vermesinde Malatya halkının büyük payı olduğunu söyleyen Vali Daşöz sözlerini şöyle tamamladı: "Heyet başta çok tedirgindi. Ben de bunun üzerine kendilerine, korumaları almadan kenti gezmeyi teklif ettim. Saat 23.00 civarıydı. Sokakta bir düğünde birlikte halay çektik. Malatya'nın en işlek caddesinde dondurma yedik. Bu ilgi önyargılarını yok etti, sonra da projenin gerçekleşmesi için düğmeye bastılar. Alman Tilmann Geske cinayeti elbette ki çok üzücü bir olaydı. Bu olay Türkiye'nin başka bir ilinde de yaşanabilirdi. Ama biz imajımızı düzeltmek için halkla el ele verdik ve başardık."
Haberin fotoğrafları