kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Benazir Butto beni çocukları ve kedisi Mishy'yle karşıladı.

Kadınlar İslam'ı öğrenip kendi kararlarını versin

Nur BATUR
Yıllardır sürgünde olan Pakistan eski başbakanı Benazir Butto SABAH'a konuştu: Pakistanlı çocuklar için bu kavgayı sürdüreceğim. Kadınların örtünmesi gerektiğine inanmıyorum..
Benazir Butto, beni 14 yaşındaki kızı Assefa ve sevgili kedisi Mishy'yle karşıladı. Birkaç dakika sonra dedesi, dayısı ve annesi gibi Oxford Üniversitesi'nde okumaya başlayan 18 yaşındaki oğlu Bilawal'le 17 yaşındaki kızı Bakhtawar yanımıza geldi. Benazir "Gel Nur teyzene merhaba de" diyerek, yanımıza çağırdı. Gerçekten Benazir ile ilk tanıştığımızda hepsi küçüktü. Benazir, Başbakan olmuştu ve toprak ağası olan kocası Asaf Zardari'yle birlikte Ankara'ya geldiler. Asaf'la Camlı Köşk'te buluştuğumuz zaman "Benazir'in kocası olmak zor" diye yakınıyordu. Gerçekten de öyleydi! Yıllarca yolsuzluk suçlamalarıyla hapis yattı.

YILLAR SONRA BİR ARADA
İlk hapse atıldığı zaman Benazir'le röportaj yapmak için Nawabsah'a maceralı bir seyahatim oldu. Benazir köy köy dolaşıyordu. Karaçhi'ye 2 saat uzaklıktaki Nawapşah'ta Asaf'ın yakın arkadaşı Muhammed'le seçim konvoyunu yakalamak için yola çıktık. 15 saat sonunda Benazir'i bir köyde yemek yerken yakaladık. Binlerce insan bir köy evini çevirmiş, "Jiyye Benazir" diye tempo tutuyordu. Yemekten sonra konvoya katıldık ve sabaha karşı Nawabsah'a girdiğimizde yüzbinlerce insan bekliyordu.

ÇOCUKLAR İÇİN ZORDU
Benazir kürsüye çıkıp konuşmaya başladığında anlamasam da müthiş etkileyici olduğunu gördüm. Konuşmasının ardından da kürsünün yanına oturup röportaj yaptık. Benazir ikinci kez de Başbakan oldu ama 3 yıl iktidarda kalabildi. Yolsuzluk suçlamaları, hapis hayatı ve sürgün yılları başladı. Ve biz yıllar sonra yeniden bir araya geldiğimizde çocukların dan, neden başını örtmediğine, Atatürk'ten radikal İslam'a her şeyi konuştuk.

* Şiddetli siyasi kavga içinde çocukları büyütmek çok zor olmadı mı ?
- Gerçekten zordu. Hep beni kapıda beklerlerdi. Zaten babaları hapisteydi, anneleri de sürekli bir yerlere gidip geliyordu. Nereye gitsem, "Merak etmeyin döneceğim" derdim. Artık büyüdüler. Onları bırakıp Pakistan'a dönebilirim.

ESKİDEN SAFMIŞIM
* Bu bitmez tükenmez kavgaya girdiğin için hiç pişman olmadın mı
?
- Gerçekten de bazen sonsuz bir kavga gibi görünüyor. Bir zamanlar General Zia gidecek ve her şey düzelecek diye düşürürdüm. Ne kadar da safmışım. Pakistan'da radikal güçlerle ılımlılar arasındaki savaş hâlâ da sürüyor. Ama sadece kendi çocuklarım için değil bütün Pakistanlı çocukların geleceği için kavgayı sürdürmeye kararlıyım.

* Ama birçok kez yenildin?
- Evet yenilgiler, zaferlerden daha fazla oldu. Ama hayatımın da bir anlamı oldu ve bu kavgayı sürdürdüğüm için hiçbir zaman pişmanlık duymadım.

* Tanrı'ya isyan ettiğin olmadı mı?
- "Allah'ım ne olur taşıyamayacağım yükü verme" diye yalvarıyordum. Ama Tanrı hiçbir zaman taşıyamayacağın yükü vermiyor. Şimdi geriye dönüp baktığım zaman belki de Tanrı Pakistan Halk Partisi iktidarda olmadığı zaman neler olduğunu, Pakistan halkının görmesini istedi.

EN İYİ PEÇE GÖZDEKİDİR

* Kadınların burka giydiği Pakistan'da ilk kadın Başbakan oldun ama örtünmüyorsun, neden ?
- Müslümanlığı çocukken öğrendim. Kadınların kapanmasını emretmiyor. Bunu herkesle de tartışırım. En iyi örtünme, gözlerdeki örtünmedir. Bakışınız namuslu olmalıdır.

* Peki saçın bir parçasının bile görülmemesi gerektiğine ne diyorsun?
-Hayır kesinlikle inanmıyorum. Hazreti Peygamber, en iyi peçenin gözlerdeki peçe olduğunu söyler. Ben de onu takip ediyorum.

* Pakistan'da başını örtmen için dini baskı gördün mü?
- Dini baskı değil ama kültürel baskı hissettim. 13 yaşındayken burka giydim, tepeden tırnağa kapanıyordum. Ama babam giymeme gerek olmadığını söyledi. Fakat kültürüm bir parçası olarak hep böyle bir eşarp kullandım.

* Örtünmenin kadının hürriyeti olduğunu söyleyenler var...
- Allah kadın ve erkeği eşit yarattı. Hayatta seçimlerini yaparken öncelikle Kuran'ı okumalarını ve Allah'ın ne dediğini öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Erkeklerin söylediklerini dinleyerek değil, Kuran'ı okuduktan sonra nasıl giyineceklerine kendilerinin karar vermelerini tavsiye ediyorum. Allah ise bizde sadece mütevazi ve namuslu giyinmemizi istiyor. Ama bize tepeden tırnağa kapanmamızı emretmiyor.