kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Anayasa Mahkemesi de taslağa karşı...

Anayasa değişiklik taslağına hemen her kesimden eleştiri yağıyor.
Hazırlayanların dışında, bütünüyle destek veren de yok. Zaten, taslağı sipariş eden AK Parti yöneticileri de ısrarla, "Bu metin bizim değil" açıklaması yapıyor.
Hatta, taslağı hazırlayan öğretim üyelerine itirazlarını ilettiklerini de belirtiyor.
Ancak, üzerine bina kurulması planlanan arazi, mevcut taslak olacağı için eleştiriler sonlanacak gibi görünmüyor.

"Ciddi sıkıntı çıkarır..."
Peki, anayasanın asıl uygulayıcıları ne düşünüyor?
Soruyu dün Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'a yönelttiğimde söze şöyle başladı:
"Bu taslak çok ciddi sıkıntılar çıkarır..."
Eleştirisini, Anayasa Mahkemesi'ni doğrudan ilgilendiren maddeleri irdeleyerek sürdürdü.
Önce, 2003'te dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin tarafından TBMM Başkanlığı'na anayasa değişiklik taslağı sunduklarını anımsattı.
Anayasa Mahkemesi'nin iki daireli yapıya dönüştürülmesini önerdiklerini belirtip ekledi:
"Bu yapı ile Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını da getirmek istedik. Ancak bu taslak mahkemeyi 17 üyeli yapıyor; bireysel başvuru hakkını getirmiyor. Çalışma sistemini de tıkıyor."

Yüce Divan çalışmaz
Haşim Kılıç, Yüce Divan'ın karma yapıya kavuşturulmasına da karşı.
"Bu karma yapı ile Yüce Divan çalışmaz" diyen Kılıç, Yüksek Mahkeme'de kararların, hukukçu, üniversite ve kamudan gelen üyelerle bir bütünlük içinde alındığını hatırlatarak sözlerini sürdürdü:
"Yüce Divan salt ceza yargılaması yapan yer değil. Siyasi tasarrufa da bakarız. Eğer bu yapı değiştirilecekse, Yüce Divan görevini tamamen Yargıtay'a devretsinler, olsun bitsin."
Kılıç, eleştirmekle birlikte önerisini de getirdi.
Kılıç, Yüce Divan'da yargılanacaklar arasına, TBMM Başkanı ile Genelkurmay Başkanı'nı eklemek yerine, yargılanacakların sınırlandırılmasını istedi.
Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeleri gibi görevde bulunanların davalarına Yargıtay'ın bakmasının yararlı olacağını belirten Kılıç, "Yüce Divan'da da sadece siyasi kimliği olanlar yargılanmalı" dedi.
"Bu tam anlamıyla aceleye getirilmiş bir metin" diyen Kılıç, yeni anayasanın hazırlanış yöntemine de karşı çıktı.

Partiye görüş verilmez
AK Parti'nin, üzerinde çalıştığı metni kurumların görüşüne sunacağını açıkladığını anımsattı ve "Böyle bir yöntem olmaz" deyip devam etti:
"Eğer bu metin parti görüşü olarak sunulacaksa o zaman Anayasa Mahkemesi görüşünü nereye bildirecek? 'Parti bünyesinde tartışılsın' demek olmaz. Biz bir siyasi partiye görüş bildirme durumunda olamayız. Yöntem; Meclis Başkanı tarafından işin organize edilmesidir."
Kılıç'ın önerisi Meclis'te Anayasa Uyum Komisyonu oluşturulması. Başta da belirttiğimiz gibi, zemini önceden tespit edilip, su basmanı da çıkmış yapı üzerine kimse mimari proje üretmek istemiyor.