kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün ikinci kabülü

ANKA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçilmesinin ardından ikinci kabül resmi kapsamında iş ve çalışma dünyası, sivil toplum örgütleri, azınlıkların liderleri ile medya temsilcilerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Gül'ün bugünkü programına yaklaşık 500 kişi katıldı. Saat 16:00'da başlayan kabulde Cumhurbaşkanı Gül, konukları resepsiyonun verildiği salonunun kapısında karşıladı. Kabul resmine katılan tüm konuklarla tek tek tokalaşan Gül, tebrikleri kabul etti.

Resepsiyonun verildiği salona ilk olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu girerek Gül'le tokalaştı. Gül'ün kabul resmine TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan, Hahambaşı İshak Haleva, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, çok sayıda iş adamı ve birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı. Gül'ün kabul resmine birçok medya temsilcisi de bulundu. Genel Yayın Yönetmenleri ve Ankara temsilcileri seviyesinde katılıma bazı muhabirler de katıldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL SORULARI YANITLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geniş katılımlı, açık, şeffaf, Türkiye'yi ileri yıllara taşıyacak bir anayasanın yapılması gerektiğini söyledi.

Gül, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve medya temsilerini toplu kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abdullah Gül, Anayasa değişikliği konusundaki bir soru üzerine, ''Geniş katılımlı, açık, şeffaf, Türkiye'yi ileri yıllara taşıyacak bir anayasanın yapılması lazım. Önemli olan buna herkesin pozitif katkıda bulunmasıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanın yetkileri konusundaki bir soru üzerine ise şunları kaydetti:

''Önemli olan uyumlu çalışmaktır. Cumhurbaşkanlığı icraat makamı değildir. Ben temsil görevimi yaparım. Cumhurbaşkanı Türk Milletinin birliği ve beraberliğini temsil eder. Benim görevim herkese pozitif liderlik yapmak, manevi ve moral açısından liderlik yapmak. Merak etmeyin, ben işimi çok iyi yaparım. Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda bütün tecrübelerimi aktarırım. Meselelere vizyoner bakacağım. Atatürk'ün tarif ettiği çağdaş medeniyet düzeyine ulaşmak için pozitif düşünmek lazım. AB gibi büyük bir proje var önümüzde. Türkiye bölgesinde güvenilir bir ada oluyor, herkes gıpta ile bakıyor.''

Irak'ın durumu ve terör örgütleri ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de ''terör örgütlerinin Irak'ın başına da sıkıntı olduğunu'' söyledi.Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, ''Seçilmiş birisidir, tabii ki temas edeceğiz'' dedi.Cumhurbaşkanı Gül, ''Suriye'nin bombalandığı'' iddialarına yönelik soruya ise ''Takip ediyoruz, hem Dışişleri, hem Genelkurmayımızla birlikte'' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet erkanı için resmi kabul verdiği gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının birlik denetlemeleri için Ankara dışında bulunmasını değerlendirirken, ''Komutanlar görevini yapacak. Görevlerini aksatmamalarını zaten söyledim ben. Kurallar neyse o çerçevede her şey devam ediyor, her şey normal'' dedi.

Gül, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve medya temsilcileri için verdiği resmi kabulde, bir soru üzerine, Türkiye'nin geçen yıl diğer ülkelere 600 milyon dolar insani yardım yaptığını ifade etti.

''BM'de, her yerde çok büyük çabamız var'' diyen Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliğine 4 yıl önce aday olduğunu anımsattı. Gül, ''Kampanyamız devam ediyor. Önümüzdeki sene de seçimi olacak bunun. Türkiye gibi büyük bir ülke sadece kendi içi ile ilgilenecek halde değildir. Dışarı ile de ilgilenmek zorunda ve ilgileneceğiz'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanına resmi kabul verdiği gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının Ankara dışında birlikte denetlemeleri ile ilgili bir soruya ise ''Komutanlar görevini yapacak. Görevlerini aksatmamalarını zaten söyledim ben. Kurallar neyse o çerçevede her şey devam ediyor, her şey normal'' yanıtını verdi.

Gül, ''Aktif siyasetten buraya gelenler sıkılır. Böyle bir ruh haliniz var mı?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Ne kadar aktif olduğumu görüyorsunuz. Daha dikkat etmem gereken kuralların olduğu bir ortamdayım, sorumluluklarım daha farklı. Milleti temsil ediyorsun, milletin şanı, şerefini temsil ediyorsun. Bütün bunlar var ve bunun da kuralları oluyor. Sembolik değerlerimiz var ortada.''Gül, resepsiyona azınlıkların dini temsilcileriyle bir aradayken sorulan bir soru üzerine şunları söyledi:

''Farklı dinlerin, farklı kültürlerin geçmişi olan bir ülkeyiz. Biz 350 bin nüfuslu bir ülke değiliz. Biz çok derin köklü bir geçmişi olan, geçmişinde imparatorluk olan bir Türkiye Cumhuriyetiyiz. Cumhuriyet artık 100 yıla yaklaşıyor. Bizim dokularımızda hoşgörü vardır, beraber yaşamak vardır, birbirini kucaklamak vardır. Düşmanlık, dışlama hiç yoktur dokularımızda. Musevi ve Ermeni vatandaşlarımız hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır, yüzyıllardır buradadırlar, hep birlikteyiz.''

RESEPSİYONDAN NOTLAR

-Resepsiyona davet edilen konuklar, saat 15.45'te Çankaya Köşkü'nün 1 ve 5 nolu kapılarından içeri alındılar.

-Konuklar kabul salonun başında Köşk'ün yeni Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından tek tek karşılandı.

-Medya kuruluşlarının temsilcilerinin ağırlıklı olduğu kabul resepsiyonunda, işadamları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de yeraldı. Resepsiyona Ankara'da bulunan yabancı medyanın temsilcileri de katıldı.

-Gül, resepsiyondaki ağırlıklı olarak gazetecilerle sohbet etti. Bunun yanı sıra Gül, resepsiyona katılan konuklarla da tek tek ilgilendi. Tüsiad Başkanı Arzuhan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile de bir araya gelen Gül, işadamlarından Erdem Holding Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ile de sohbet etti. Resepsiyona katılanlar arasında eski Başbakanlık Müsteşarı ve AKP Milletvekili Ömer Dinçer de bulundu.

-TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile sohbet eden Gül daha çok tekstil grevi ile ilgili tarafların görüşlerini dinledi. Samimi bir ortamda geçen sohbette hemşehrisi olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile de esprili mantı sohbeti de yaptı.

-Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan ile Hahambaşı İshak Haleva da bir süre Cumhurbaşkanı Gül ile sohbet etti ve tebriklerini sundu.

KADIN TEMSİLCİLERİ HAYRÜNNİSA HANIMI SORDU

-Gül, resepsiyona katılan KADER temsilcisi ile de ilgilendi. Bir süre KADER temsilcisi ile sohbet eden Gül'e yeni anayasa da kadın erkek ayrımcılığının kaldırılması talebi iletildi. KADER temsilcisi Köşk'te kadın çalışan sayısının da erkek çalışan sayısına eşitlenmesini istediği Gül'den şu yanıtı aldı:

"Ben Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaparken, alınan meslek memurlarının yarıdan fazlası bayandı. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam 18 kadın büyükelçimiz var. Bu konuda son derece dikkatliyim."

-Gül ayrıca resepsiyona katılan Uçan Süpürge kadın örgütünün temsilcisinin "Eşiniz Hayrünnisa Hanım neden yan binada, burada değil" sorusunu "Kendisi katılmak istemiyor. Onun da olacağı zaman gelecek" diye yanıtladı.

-Resepsiyonda konuklara alkollü ve alkolsüz içecek ile soğuk kanepeler ve sıcak aperatifler ikram edildi. Resepsiyonun girişinde gazetecilerin resim ve görüntü alınmasına izin verildi.