kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Erken yerel seçim mi?

Haber üç hafta önce yayıldı. Önce soruyla başladılar:
"Yerel seçimler bir yıl öne alınıp, Haziran 2008'de mi yapılacak?"
Sorunun, geçmişte ekonomi bürokrasisinde görev almış, bugün ise özel sektöre geçmiş olanlardan gelmesi dikkat çekiciydi.
Ortaya koydukları gerekçe ekonomik nedenlere bağlıydı.
Dış piyasaların kötüye gidiş eğiliminde olduğunu, Türkiye'nin buna karşı sıkı önlemler almak zorunda kalacağını belirtip ekliyorlardı:
"Önlemler reçetesinin acısı hissedilmeden, yerel seçim Haziran 2008'de yapılır..."

Anayasadaki hüküm
Ekonomi çevrelerinde konuşulan konu, siyasi kulislere de yayıldı.
Genel seçimde çöken merkez sağ toparlanmadan, diğer partilerdeki yenilginin etkisi de geçmeden AK Parti'nin erken yerel seçime gideceği beklentisi seslendirilmeye başlandı.
Güçlü gerekçe olarak da anayasa değişiklik paketi gösterildi.
Nitekim, Prof. Ergun Özbudun ve arkadaşlarının hazırladığı anayasa değişiklik paketinde, "yerel seçimlerin, 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılması" önerisi yer alıyordu.
Ayrıca, erken seçim tartışmasına AK Parti yöneticilerinin de katılması beklentiyi artırdı.

"Karşı çıktık..."
Şimdi gelelim haberin doğruluk derecesine...
AK Parti Genel Başkan Vekili ve Anayasa Değişiklik Komisyonu Başkanı Mir Dengir Fırat'a iddiaları aktardığımda, tepki vermeden söze başladı:
"Böyle bir görüş hasıl olmuş. Hocalar da taslaklarına bu yönde bir değişiklik koymuş. 21 Ekim'deki referandumda anayasa değişikliği kabul olursa, milletvekili seçimi 4 yılda bir yapılacak. Yeni anayasada yerel seçim süresini de 4 yıla indirip iki seçimin bir arada yapılmasına fırsat yaratmak istemişler."
Fırat, konuyu partide değerlendirdiklerini belirtip ekledi:
"Biz mahalli seçimlerin 5 yılda bir olması ve genel seçimden ayrı yapılmasının yararına inanıyoruz. Madde ile ilgili itirazımızı hocalara bildirdik."
"Yerel seçim 4 yılda bir yapılır" hükmünün kabul edilmesi halinde erken seçim tartışmasının gündeme gelebileceğinin de altını çizen Fırat, devam etti:
"Belediyeler yatırım programlarını 2009 Mart'ına göre hazırladı. Tünellerden, su sorununun çözümüne kadar birçok program devam ediyor. Seçim erkene alınırsa onlara haksızlık olur; seçim 2009 Martı'nda."
AK Parti Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya da, "Seçim zamanında olacak" dedi.

20 yıl sonra yeniden
Yerel seçimin bir yıl öne alınması, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından 20 yıl önce de gündeme getirilmişti.
28 Eylül 1988'de yapılan anayasa değişikliği referandumundan, yerel seçimin öne alınmasına %65 "hayır" oyu çıkmış, 1989'daki yerel seçimlerde de ANAP'ın oyu %21.75'e düşmüştü.
Belki bundandır AK Parti yerel seçimle oynamak istemiyor.
Ancak, ekonomik gerekler bir yana bırakılsa bile, "zam", "af" gibi, "seçim" söylentisi de bir kere çıktı mı, çoğu zaman geri dönüşü olmuyor.