kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

3N ihalesini 321 milyon euro ile Turkcell kazandı

Yeni Haber
Görüntülü konuşma ve mobil TV gibi uygulamaların kullanılmasını sağlayacak üçüncü nesil (3N) A lisansı için yapılan ihaleyi, 321 milyon euro teklif veren Turkcell kazandı. ..
İLİŞKİLİ HABERLER
3N ihalesini 321 milyon euro ile Turkcell kazandı
Turkcell Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından yapılan üçüncü nesil (3G) mobil telefon ihalesine tek teklif veren olarak girdiği A grubu lisansı ihalesinde 321 milyon euroluk teklifle kazandı. Kararın kesinleşmesi için TK ve Danıştay onayları gerekiyor.

Bugün yapılan ihale için şartname alan Vodafone, Avea ve France Telecom dün dolan son teklif verme tarihinde tekliflerini vermeyince Turkcell ihaledeki tek şirket olarak kaldı.

İhale komisyonu başkanı ve TK Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha, minimum teklif tutarının 252 milyon euro olarak belirlendiği A grubu lisans için Turkcell'in ilk teklifi olan KDV hariç 311 milyon doları sözlü artırmada yükseltmesini isteyince Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv 10 milyon euroluk bir artırmayla tekliflerini 321 milyon euroya çıkardıklarını ve daha fazla yükseltemeyeceklerini söyledi ve "Hayırlı olsun" dedi.

Karaçuha Turkcell'in teklifinin 438.5 milyon dolar ve yüzde 18'lik KDV dahil olarak da 510 milyon dolar civarında olacağını söyledi.
Karaçuha "İhale sonucunu önümüzdeki hafta Telekomünikasyon Kuruluna sunabiliriz" dedi. Karaçuha 3G'de B,C ve D grubu lisansların ihalesinin ise katılımcı olmadığı için iptal edildiğini söyledi.


CİLİV: "İHALE İPTAL EDİLİR DİYE ENDİŞELENDİM"


Türkcell Genel Müdürü Sürreya Ciliv, diğer üç firmanın ihaleye katılmamasından sonra ihalenin iptal edilmesinden endişelendiğini belirterek, ihale bedeli 321 milyon euronun KDV ile birlikte 510 milyon doların üzerinde bir rakama çıkacağını açıkladı.

3. Nesil (3N) ihalesinin ardından açıklama yapan Türkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "3N, iletişim dünyasında son 10 senenin en yeni en son teknolojisi. Bugünkü en yüksek mobil iletişimini en az 10 misli hızlandıracak. Bütün gelişmiş ülkeler bu teknolojiyi kullanıyor" dedi.

3N'NİN ÜCRETİ HERKESİN KULLANABİLECEĞİ DÜZEYDE OLACAK


Türk insanını bu teknolojiden yoksun bırakmak istemediklerini ifade eden Ciliv, en yeni teknoloji ile pazara fırsat getirmek istediklerini söyledi. Yeni teknoloji ücretinin herkesin kullanabileceği düzeyde olacağının altını çizen Ciliv, bu iletişim sisteminin Türkiye'nin dört bir tarafında kullanılabileceğini dile getirdi. Ciliv, 3N ile görüntülü iletişimin yanında mobil TV imkanının da başlayacağını kaydederek, bilgi çağında eksik kalmasını istemediklerini söyledi.

Türkiye'nin son 5 yılda muazzam bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Ciliv, "Hızlı gelişmenin devam etmesi lazım. Bir çok konuda hız problem yaratabiliyor ama teknoloji dünyasında hız çok pozitif. Bir ülkenin hızlı büyümesinde iletişim de önemli" diye konuştu.

YILDA 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPIYORUZ

Basının ihale ile ilgili sorularını yanıtlayan Ciliv, diğer firmalarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Üç senedir bu teknolojiye hazırladıklarını ifade eden Ciliv, nihayet bu teknolojiyi sunma fırsatının ellerine geçtiğini söyledi. İhale sürecinin 3 ile 6 ay arasında tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Ciliv, yatırımlardan sonra görüntülü görüşmenin başlayacağını vurguladı. Yaptıklarının çok net olduğuna dikkat çeken Ciliv, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yıllık alt yapı yatırımları için en az 400 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Bu daha da artarak devam ediyor. Artık eski teknolojiler yerine yeni teknolojilere yatırım yapacağız. Bu sayede Türkiye'nin kaynakları çok daha akıllı bir şekilde kullanım olacak. Bu ihale sonucunda A tipi lisans ihalesini kazanmış oldu. Bu yüzden memnunuz."

AJANSLAR