kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çekilme gerilimi

İngiltere, Basra'daki ana üssünü boşalttı. Amerika tüm ısrarlarına rağmen Irak'tan asker çekme kararını ertelemeyen Başbakan Brown yönetimine öfkeli... ABD'li yetkililer İngiliz gazetelerine "En azından iki hafta sonra çıkacak Irak raporunu beklemeliydiler" dedi..
Bayrak değişimi yapıldı ve Irak'ın Basra kentinde 4 yıldır süren İngiliz işgalinin son kalesi de devrildi. Bir zamanlar devrik lider Saddam Hüseyin'in konutlarından biri olan Basra Sarayı'nı ana üs olarak kullanan 550 İngiliz askeri kontrolü Iraklılara devretti. Artık İngiliz askerleri kentte yalnızca gözlem görevi üstlenecek. Irak'ta bulunup sorumluluğunu üstlendikleri tek bölgede yönetimi devrettikleri Iraklı askerlere eğitim verecek. İngiltere'nin 6 ay önce açıkladığı çekilme planın parçası olan bu adımı ülke basını "Yenildiğimizin göstergesi" şeklinde yorumlarken; müttefik ABD'de ise öfkenin hakim olduğunu yazdı.

'YÜZ KIZARTICI DURUM'
ABD Başkanı George W. Bush'un, General David Petreaus'un Irak raporunun açıklanmasına iki hafta kala atılan bu adımdan hoşnut olmadığı söyleniyor. Independent gazetesi çekilme için "Ne biz ne de Amerikalılar Irak'tan itibarlı ayrılabileceğiz. Bu yüz kızartıcı serüvende ortaya çıkan berbat durumun çoğu bizim eserimiz" yorumunu yaptı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise yenilgi söylentilerini "Bu koalisyon güçlerinin planının bir parçasıdır" açıklamasıyla yatıştırmaya çalıştı.

5 BİN ASKERİ KALDI
Ancak hem İngiliz hem ABD basınına konuşan askeri ve politik uzmanlar direnişçi saldırılarının çekilmeden sonra aratacağı ve ABD ile ilişkilerin de bozulabileceği görüşünde. Güvenliği sağlama konusunda ağır bir yükün altına giren Basra Güvenlik Konseyi üyesi Hakim El-Mahayi "Silahlı gruplar bizden daha iyi askeri ekipmanlara sahip. Merkezi hükümetten destek gelmiyor. İngiliz ordusu bize sözler vermişti. Birçoğunu tutmadan ayrıldılar" dedi. İngiltere kalan 5 bin askerini de yılbaşında çekecek.