kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Ermeni Soykırımı İsrail için tabu''

Yeni Haber
ABD'deki Musevi örgüt Anti-Difamation League'nin (ADL) "Ermeni Soykırımı" iddialarını destekleme girişimi ile yarattığı sorun ve İsrail hükümetinin bu konudaki tavrı Fransız basınında da yankı buldu.

Le Figaro gazetesi, İsrail hükümetinin Türkiye'yi üzecek hiçbir şey yapmak istemediğini belirterek "Ermeni soykırımı, İsrail'in bir tabusu" ifadesini kullandı.

Le Figaro gazetesi, "Ermeni soykırımı, İsrail'in bir tabusu" başlıklı haberinde "Başbakan Ehud Olmert'in hükümetinin, Türkiye'yi üzecek hiçbir şey yapmak istemiyor" diye yazdı.

Olmert'in, ADL'nin "Ermeni soykırımı"nı tanıma kararını, "Türkiye ile iyi ilişkileri korumak amacıyla" onaylamadığını belirterek "İsrail yöneticileri için Ermeni soykırımı bir tabu olmayı sürdürüyor. Devletin çıkarı her şeyin üstünde" yorumunu yaptı.

ADL'nin "Ermeni soykırımı"nı tanıma girişiminin, Ankara'yı öfkelendirdiğini kaydeden gazete, ülke dışında bulunan Türk Büyükelçisinin acil olarak görev başına döndüğüne işaret etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in de, İsrail hükümetinin ADL'nin attığı adıma uymasının, söz konusu olmadığını anlatmak amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefon ettiğine dikkat çeken gazete, "Bu yöndeki tutum, Yahudi devletin askeri müttefiki olarak değerlendiren tek Müslüman ülkesi olan Türkiye'yi karşı almama kaygısını yansıttığı görüşünü dile getirdi.

Le Figaro, ADL'nin "bombayı attığı" anlarda İsrailli, Türk ve ABD'li deniz kuvvetlerinin Akdeniz'de tatbikatlar gerçekleştirdiğine dikkat çekerken Türkiye ile İsrail arasında 1996 yılında yapılan askeri işbirliği anlaşmasının bulunduğunu, bu anlaşmanın Türkiye'de "iktidardaki İslamcılar" tarafından sorgulanmadığını da kaydetti. Gazete, Türkiye'nin İsrail savunma sanayinin müşterisi olduğunu da vurguladı.

''İSRAİL TÜRKİYE'Yİ YATIŞTIRMAK İÇİN KÜRTLERLE TEMASLARI DONDURDU''

Siyasi alanda İsrail'in Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini belirten gazete, İsrail'in son yıllarda Türk yöneticilerini yatıştırmak amacıyla 1970-1980 yıllarında Iraklı Kürtler ile kurulan temasları "dondurduğunu" da yazdı.

Türkiye'nin aynı zamanda İsrail'in bölgedeki en önemli ekonomik ortağı ve İsrailli turistlerin en tercih ettiği yer olduğunu belirten gazete, Ankara'nın, ABD'deki Yahudi lobisinin tutumunun Kongre'yi etkilenmesinden korktuğunu da yazdı. Gazete, İsrail Parlamentosu'nda "Ermeni soykırımı" tanınmasına yönelik çabaların, da şimdiye kadar sonuçsuz kaldığına da dikkat çekti.

ANKA